Az EP elnökéhez fordultak a kárpátaljai magyarok megfélemlítése miatt

David Sassoli már a jövő heti plenáris ülésen szót emelhet.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 12:40
SASSOLI, David-Maria
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Sassolihoz, az Európai Parlament olasz elnökéhez fordult levélben a kárpátaljai magyarság megfélemlítésének ügyében a magyar néppárti képviselőcsoport elnöke, Gál Kinga és vezetője, Deutsch Tamás. A képiselők tájékoztatták David Sassolit arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt heti kijevi látogatása előtt „ukrajnai hazafiak” kilátásba helyezték, hogy amennyiben Szijjártó Péter Ukrajnába utazik, „nagy vérontásra készüljenek, magyar vér fog folyni”. Felidézték előző két levelüket is, amelyben arról írtak, hogy a szélsőséges ukrajnai portál Bocskor Andrea európai parlamenti képviselőtársukat „halállistára” tette, továbbá az Ukrán Biztonsági Szolgálat november 30-i „indokolatlan és erőszakos, a kárpátaljai magyar közösség számos intézményét ért akciójáról”. „Úgy véljük, hogy képviselőtársunk példa nélküli megfélemlítése nem maradhat az Európai Parlament elnökének válasza nélkül.

Az Európai Parlament bevett gyakorlatának fényében a halálos fenyegetés messze meghaladja azt a határt, amelyen az elnöknek plenáris ülésen nyilatkoznia kell.

A fent leírt helyzet kapcsán helyénvalónak tartanánk, hogy elnök úr határozottan álljon ki a példátlan fenyegetéssel szemben” – fogalmaztak a nyílt levélben.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
Fotó: MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir

Nem lenne példa nélküli, hogy az Európai Parlament elnöke felszólaljon valamilyen jogsértés kapcsán, ennél kisebb horderejű ügyekben is hangot emelet már.

Lapunk úgy értesült, hogy a levél most is célhoz ért, David Sassoli jövő hétfőn, a plenáris ülésen hozhatja szóba a kérdést.

Magyarország igyekszik minden nemzetközi fórumon felhívni a figyelmet a kárpátaljai magyarok megfélemlítésére. Szijjártó Péter például a januári külügyminiszteri tanácson Josep Borrell, az unió külügyi főképviselőjének támogatását kérte, előtte az Európa Tanács elnökénél, továbbá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél is szóba hozta a kárpátaljai magyarok megfélemlítését, de rendszeresen napirenden van a téma a NATO-ban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.