Az erőszak mérsékléséről állapodtak meg a dohai Afganisztán-konferencián

Az erőszak mérsékléséről állapodtak meg közös zárónyilatkozatukban az afganisztáni konfliktus szereplői a dohai Afganisztán-konferencia hétfői zárónapján.

Forrás: MTI2019. 07. 09. 8:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katar és Németország volt a védnöke a vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozásnak, amelyen mintegy hetven afgán küldött vett részt: a radikális iszlamista tálibok mellett politikusok, civil közéleti személyiségek, újságírók, valamint női aktivisták.

A nyilatkozat értelmében a felek a jövőben nem fognak támadásokat indítani vallási központok, iskolák, kórházak, oktatási központok, piacok, gátak és munkahelyek ellen, így csökkentve nullára a civil áldozatok számát. A kétoldalas dokumentum szerint továbbá szabadon engednék az idős, a fogyatékkal élő és a beteg foglyokat.

A nőknek pedig „az iszlám értékek keretei között” biztosítanák a társadalmi, kulturális, oktatási és gazdasági jogaikat.

Egyelőre nem világos, hogy ezek a célkitűzések mikortól lépnének hatályba, illetve egyáltalán kötelező érvényűek-e, vagy csak szándéknyilatkozatról van szó.

„Sikeres volt ez a konferencia, igazi véleménycsere folyt az afgánok között különböző kérdésekben, a többi között a békét, az emberi jogokat, a nők jogait és az oktatást illetően” – jelentette ki Ser Mohammad Abbász Sztanikzai, a tálib delegáció vezetője.

Ugyanakkor Nader Naderi, az afgán elnök tanácsadója szerint a tálibok továbbra is elzárkóznak attól, hogy elismerjék Afganisztán szélesebb körű nemzetközi kötelezettségeit, különösen, ami a nők jogállását illeti.

Thomas Ruttig, az Afghanistan Analysts Network agytröszt Afganisztán szakértője rávilágított, hogy a dohai konferencián nem folytak hivatalos tárgyalások, ezért annak eredménye sem tekinthető kötelező érvényűnek, hanem inkább egyfajta szándéknyilatkozatnak.

Bár a kabuli vezetés tagjai is jelen voltak a tanácskozáson, hivatalosan nem képviselték Asraf Gáni afgán elnök kormányát. A tálibok ugyanis elutasítják a közvetlen megbeszéléseket a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábjának tartanak.

Gáni kormánya szintén nem részese a dohai konferenciával párhuzamosan az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és a tálibok között zajló közvetlen tárgyalásoknak.

A tálibok Afganisztán területének közel a felét tartják hatalmukban. Az amerikai hadsereg majdnem 18 évvel ezelőtt vonult be a közép-ázsiai országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.