Az észak-macedón–görög határon érkezőkből táplálkozik a balkáni mozgás

Nincs pontos adat arról, hogy hányan várakozhatnak jelenleg a Balkánon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 02. 11:55
Migrants wait to enter a shop in Karaagac district near Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Edirne
A görög határnál nem szűnik a nyomás Fotó: REUTERS/Marko Djurica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-macedón–görög határon érkező illegális bevándorlók tömegeiből „táplálkozik” a balkáni migrációs mozgás – mondta Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

Az M1 reggeli műsorában a kutató úgy fogalmazott: a jelenség annak tudható be, hogy változott a görög tengeri határvédelem, a szigeteken óriási feszültséget okozó migránsokat elkezdték átvinni a félszigetre, és így a csoportok bármikor átjuthatnak az észak-macedón–görög határon.

Elmondta, nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy hányan várakozhatnak jelenleg a Balkánon; az ENSZ január és május közötti adataiból az látszik, hogy az illegális bevándorlók nem nyújtanak be menedékkérelmet, vagyis továbbmennének. Kitért arra is, hogy Görögországba tavalyhoz képest időarányosan kevesebb illegális bevándorló érkezett. A csökkenés a koronavírus-járvánnyal magyarázható, továbbá azzal, hogy Görögország sokkal intenzívebben védi szárazföldi határait – fűzte hozzá Vargha Márk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.