Az ET-biztos utasította a szlovákokat, hogy ne szigorítsák az abortusztörvényt

Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön közzétett levelében arra szólította fel a szlovák parlamentet, hogy utasítsa el a nők reproduktív és szexuális jogairól szóló törvénytervezetet.

Forrás: MTI2020. 09. 10. 14:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi szervezet biztosa aggodalmat fejezte ki a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában jelenleg tárgyalt törvénytervezettel összefüggésben, amely korlátozásokat vezetne be a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáféréssel kapcsolatban.

Mijatović szeptember 7-én kelt levelében két aggályosnak ítélt javaslatra hivatkozik. Az első kifogásolt módosítás a várandós nőnek a jelenlegi 48 óra helyett 96 óra gondolkodási időt adna, tehát az abortuszt legkorábban csak a kérvényezés után négy nappal lehet elvégezni. A második indítvány pedig azt célozza, hogy az eddigi egy orvosi diagnózis helyett két vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy a 12. hét után is el lehessen végezni a terhességmegszakítást. Erre csak akkor van lehetőség, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét vagy a gyermek súlyos egészségkárosodással jönne a világra.

A biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a törvénytervezet más javaslatai – például a terhességmegszakítással kapcsolatos információk nyújtására, a személyes információk gyűjtésére és megosztására vonatkozók – akadályokat gördítenek a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés elé, és megbélyegzik a terhességmegszakításhoz folyamodó nőket.

Hangsúlyozta: a javasolt intézkedések ellentétesek az Egészségügyi Világszervezet irányelveivel, valamint a nemzetközi emberi jogi szervek ajánlásaival.

„Arra kérem a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjait, hogy utasítsanak el minden olyan javasolt intézkedést, amely visszalépéshez vezetne a nők szexuális és reproduktív jogai tekintetében” – nyomatékosította Mijatović.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.