Az EU bővítését sürgeti az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlja Észak-Macedóniával és Albániával, mivel a két ország jelentős eredményeket ért el a jogállamisággal kapcsolatos reformok bevezetése terén.

Magyar Nemzet
2020. 03. 03. 14:12
Men wave E.U, and Macedonian flags in front of the Macedonian Government building in Skopje
Észak-Macedónia az unió felé venné az irányt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlja Észak-Macedóniával és Albániával, mivel a két ország jelentős eredményeket ért el a jogállamisággal kapcsolatos reformok bevezetése terén 2018 óta – derül ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből. A brüsszeli testület megítélése szerint a két ország határozott lépéseket tett előre az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésben, illetve a korrupció, a szervezett bűnözés és a drogkereskedelem elleni harcban. – Az eredmények azt mutatják, hogy Észak-Macedónia és Albánia nagyon sokat fejlődött kulcsfontosságú területeken. Az Európai Bizottság továbbra is kiáll a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett. Remélem, hogy a tagállamok is pozitív döntést hoznak ezzel kapcsolatban a következő hetekben – fűzte hozzá a jelentéshez Várhelyi Olivér, az unió bővítési biztosa.

Észak-Macedónia az unió felé venné az irányt
Fotó: Reuters

Az Európai Tanács tavaly októberi csúcsértekezletén francia javaslatra elvetette a csatlakozási tárgyalások elindítását a két nyugat-balkáni állammal – emlékeztet az MTI. A döntést az Európai Bizottság és az Európai Parlament is hibának nevezte, mivel Albánia és Észak-Macedónia immáron eleget tesz a csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó uniós követelményeknek. – Magyarországnak biztonságpolitikai, migrációs és gazdasági szempontból is fontos az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése, az EU-nak pedig jól felfogott, pragmatikus érdeke a folyamat – jelentette ki a múlt héten Magyar Levente külügyi államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.