Az EU újabb oltóanyaghoz való hozzáférhetőséget hagyott jóvá

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyaghoz való hozzáférhetőséget biztosító szerződést hagyott jóvá az amerikai Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica nevű céggel – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalatokkal, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel.

A bizottsági tájékoztató szerint mihelyst bebizonyosodik, hogy a Janssen Pharmaceutica által gyártott oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és később további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányíthatják más európai országokba.

A Janssen által fejlesztett, koronavírus elleni potenciális oltóanyag olyan technológiára támaszkodik, amelyet már használtak a cég nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vakcinajelöltek kifejlesztéséhez és gyártásához.

A vakcinajelölt kifejlesztése már a klinikai vizsgálatok III. fázisában tart. Az Európai Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatására irányuló döntését az oltóanyag tudományos értékelése, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyag-fejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az Európai Unió egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás indokolta – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.