Az Európai Bizottság nem foglalkozik Jozef Chovanec esetével

Az Európai Bizottság nem foglalkozik a Belgiumban rendőri intézkedés nyomán elhunyt szlovák férfi esetével – hangzott el az M1 Híradóban szerdán.

Forrás: MTI2020. 09. 09. 22:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Híradó megkeresésére az Európai Bizottság azt közölte: megdöbbentő a Jozef Chovanec ügy, de nem vizsgálják, mert ez tagállami feladat. A belga hatóságoknak kell kideríteniük, mi történt. A bizottság független, mindenre kiterjedő eljárást vár Belgiumtól.

Ivan Stefanec szlovák európai parlamenti képviselő az eset kapcsán azt emelte ki: az EB a szerződések legfőbb őre, az unió pedig az emberi jogok tiszteletén alapszik. Felelősségre kell vonni azokat, akik miatt meghalt egy szlovák családapa. A jogállamiságot felügyelő EU nem teheti meg, hogy megválaszolatlanul hagyja ezt az ügyet.

Szlovák és belga lapok szerint a belga hatóságok szándékosan tusolhatták el a Chovanec-ügyet.

Sajtóinformációk szerint a szlovák férfi 2018 februárjában szeretett volna Belgiumból a hazájába repülni, ám zavart viselkedése miatt egy belga repülőtérről előállították a rendőrök. Chovanec a zárkában is zavartan viselkedett, a rácsokhoz verte a fejét, mire lefogták a rendőrök, ekkor elájult, majd kórházba szállítása után három nappal elhunyt. A zárkában készült videófelvételen látható, hogy a rendőri intézkedés közben egy belga rendőrnő nevetve náci karlendítést utánzott. Időközben lemondott a belga szövetségi rendőrség második embere, a repülőtéri rendőrség vezetőjét áthelyezték, és több belga hatóság is vizsgálja a történteket.

Lomnici Zoltán jogi szakértő az M1 Híradóban kijelentette: „ez az európai George Floyd-ügy”.

Rámutatott: a felvételeken látszik, hogy egy magatehetetlen, védekezésre képtelen, ellenállást nem tanúsító embert brutális rendőri intézkedés alá vontak. Ha Magyarországon történne ilyen, arról beszámolna a világsajtó. Nyugaton azonban sokkal nagyvonalúbban kezelik a jogállamiság fogalmát, és csak akkor vizsgálják részletesen, ha a visegrádi négyekről, különösen Magyarországról és Lengyelországról van szó – jegyezte meg a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.