Az Európai Bizottság tisztelgett az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emléke előtt

Európa szabadságát nem szabad magától értetődőnek vennünk, az minden egyes nap a mi döntésünk, továbbra is harcolni kell az önkényuralmi rendszerek ellen – írta az Európai Bizottság a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken kiadott nyilatkozatában.

Forrás: MTI2019. 08. 23. 20:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Frans Timmermans első alelnök és Vera Jourová uniós igazságügyi biztos által jegyzett közleményben rámutattak, hogy a nyolcvan évvel ezelőtt megkötött Molotov-Ribbentrop-paktummal sötét fejezet kezdődött az európai történelemben, amelyben a szabadság és a demokrácia csupán álom volt.

„A totalitárius rezsimek alatt Európában több tízmillió áldozatot deportáltak, kínoztak, illetve gyilkoltak meg (..) Európa egyes részein több generáció soha nem tapasztalhatta meg, hogy milyen szabadságban és demokráciában élni” – emelték ki.

A brüsszeli testület emellett arról is megemlékezett, hogy harminc évvel ezelőtt, 1989-ben Közép- és Kelet-Európa polgárai fellázadtak, és a demonstrációk sora a vasfüggöny ledöntéséhez vezetett.

„A polgárok bátorságának köszönhetően Európa-szerte újra beköszöntött a szabadság és a demokrácia korszaka” – hangsúlyozták.

„Ezek az események segítettek áthidalni a megosztottságot, és hozzájárultak egy egységesebb Európa megteremtéséhez. Ez pedig olyan közös európai örökség, amelyet együtt kell megőriznünk, támogatnunk és megvédenünk” – szögezték le a nyilatkozatban.

„1939 óta eltelt nyolcvan év, és a nemzedékből, amely szemtanúja volt a totalitárius rendszerek kegyetlenségének, sokan már nincsenek közöttünk. Az élőből lassan írott történelem lesz. Ezért meg kell őriznünk ezeket az emlékeket, iránymutatást biztosítva az új generációk számára az alapvető jogok, a jogi normák és a demokrácia védelme érdekében” – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.