Az Európai Parlament olasz elnöke is önkéntes karanténban

A koronavírusról vitázik Brüsszelben a járvány nyomán megcsonkított munkarendű Európai Parlament. David Sassoli, az EP olasz elnöke közben önkéntes karanténba vonult, mivel a múlt hétvégén maga is hazájában járt.

2020. 03. 10. 11:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis létszámban jelentek meg az európai parlamenti ( EP) képviselők a mai, különleges parlamenti vitanapon Brüsszelben. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az eheti plenáris rövidített módon megy végbe: a járványhelyzet miatt az EP-képviselők csak a keddi napon vitatják meg a legfontosabb Európa előtti kihívásokat. Ebben a szellemben a már ma reggel a koronavírus gyors terjedése került terítékre. A vitán az Európai Bizottságot Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős és Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztosok képviselték, ők a terembe érve – a jelenleg érvényes járványügyi protokollnak megfelelően – a kézfogást, ölelést mellőzve köszöntötték egymást. A délelőtt megjelent pár tucat képviselő egyébként nem minden esetben tartotta be a parlament kérését, miszerint amennyiben lehetséges, legalább egy méteres távolságot kell tartani a munkatársaktól.

Felszólalásában az egészségügyért felelős biztos leszögezte: kritikus napok, hetek előtt állunk, és kulcsfontosságú, hogy a vírus gyors terjedését megfékezzük, miközben a járványhelyzet körülményeinek tudományos kutatásának gőzerővel kell folytatódnia. Kiriakidész arra kérte a megjelent képviselőket, hogy használják arra a befolyásukat, hogy felelősségteljes magatartásra buzdítsák az embereket. – Másrészről abban is segíteni tudnak, hogy az álhírek és hamis információk ne terjedjenek – hangoztatta a biztos, közegészségügyi vészhelyzetnek nevezve az európai eseményeket. Janez Lenarcic ezután emlékeztetett rá, hogy az uniós bizottság sürgősségi munkacsoportot állított fel a helyzet kezelése érdekében, az egyes tagállamok által bevezetett szigorított határellenőrzések kapcsán pedig kijelentette: a bizottság, a tanács és a Frontex folyamatosan egyeztetnek a tagállamokkal, hogy összehangoltak legyenek a már említett szigorítások.

A felszólaló képviselők zöme természetesen megköszönte az európai orvosok és ápolók helytállását. Vissza-visszatérő téma volt, hogy Németország, Franciaország és Csehország még a múlt héten korlátozta az egészségügyi maszkok kivitelét. Az erre vonatkozó első parlamenti kritika épp Manfred Webertől, az Európai Néppárt bajor frakcióvezetőjétől érkezett. – Ez nem szolidaritás – szögezte le, és hangoztatta, hogy mind gazdasági mind politikai szempontból megfelelő és gyors intézkedések kellenek. Silvia Sardone, az olasz Liga képviselője szintén a maszkok példájával élt, és indulatos felszólalásában szégyenteljesnek nevezte a szóban forgó tagállamok viselkedését.

Magyar részről a vita egyetlen felszólalója a Fidesz-KDNP képviselője, Tóth Edina volt. A politikus azt ajánlotta kollégái figyelmébe: ma általánosságban elmondható, hogy az állampolgárok biztonságérzete meggyengült. – Ez csak akkor fog helyre állni, ha ezt a kihívást helyesen kezeljük, s a betegséget megfékezzük – mondta. Mint fogalmazott, Magyarországon a kormány jó példát mutat a hatékony koordinációt illetően, egy honlapot és a nap 24 órájában ingyenesen hívható ügyeleti központot is létrehozott.

David Sassoli, az EP olasz elnöke közben közleményében tudatta: az olaszországi események miatt önkéntes karanténba vonul. Mint azt közölte, a múlt hétvégén hazájában járt, így követni fogja a parlament friss protokollját, és az elkövetkező két hétben brüsszeli otthonából végzi el a munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.