Az Európai Unió oldaná meg a grúz válságot

Charles Michel tanácsi elnöknek sikerült asztalhoz ültetnie a kormánypártot és az ellenzéket. Moszkvának viszont nem tetszik az uniós nyomulás.

2021. 03. 02. 16:45
MELIJA, Nyika
Nyika Meliját, a legnagyobb georgiai ellenzéki párt, a Nemzeti Egység Mozgalom elnökét támogató tüntetõk nemzeti zászlót tartva demonstrálnak Tbilisziben 2021. február 26-án. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze Fotó: Zurab Kurcikidze Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mélységesen aggaszt a grúz politikai válság – nyilatkozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a Grúziában tartott sajtótájékoztatóján. – A jelenlegi politikai krízis és polarizáció aláássa mindazt, amin Grúzia ez ideáig dolgozott – folytatta a tanács elnöke, aki egy körutazáson vesz részt a keleti partnerség több államának, Moldova, Grúzia, Ukrajna érintésével. Michelnek sikerült tárgyalóasztalhoz ültetni a pártokat, köztük a kormányzó Grúz Álom pártot és az ellenzék legnagyobb erejét, az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is, ezzel újraindítva a felek közötti párbeszédet. A politikus bátorította Grúziát az igazságszolgáltatási és a választási reform továbbvitelében, egy demokratikusabb Grúzia megteremtésére. Charles Michel szerint ezzel még szorosabb lehetne a Fekete-tenger partján fekvő ország és az Európai Unió közötti kapcsolat. – Az EU a koronavírus idején is Grúzia mellett áll, és közel négyszázmillió euróval, valamint a COVAX programon keresztül vakcinával segíti az országot – tette hozzá a politikus.

A kormányzó párt és az ellenzék közötti rossz viszony a múlt héten csúcsosodott ki, miután a rendőrök az ellenzéki párt székházában könnygáz bevetésével és kisebb dulakodással elfogták Nyika Meliját, a párt elnökét.

Melija előzetes letartóztatását még a 2019-es kormányellenes tüntetéseken alkalmazott tömeges erőszak szervezése miatt rótta ki a bíróság, ezenkívül 12 ezer dollárnak megfelelő bírságot kellett fizetnie. Ezt az ellenzéki politikus megtagadta, és politikailag motivált ügynek nevezte az ellene folyó eseményeket. Idén, február 18-án a bíróság döntése ellen tiltakozva és azt „törvénytelennek” nevezve lemondott Giorgi Gaharia miniszterelnök, ám a helyére február 22-én Irakli Garibasvilit választotta meg a parlament, aki engedélyt adott az ellenzéki politikus elfogására.

Nyika Meliját, a legnagyobb grúz ellenzéki párt, a Nemzeti Egység Mozgalom elnökét támogató tüntetők nemzeti zászlót tartva demonstrálnak Tbilisziben 2021. február 26-án
Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

A tüntetések egyébként 2019 óta folyamatosak, a 2020-as októberi választások után sem csitultak a kormányellenes demonstrációk – ekkor már nem a választási rendszer megváltoztatása miatt. A grúz ellenzék választási csalással vádolta a győztes Grúz Álom pártot, és a szavazatok újraszámlálását, új választást és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelte. A kormányzó párt illegitimnek nyilvánította az új szavazás kiírásának igényét, Nyika Melija szabadon bocsátását pedig a bírság megfizetéséhez kötötték.

A grúziai eseményeket az Európai Unió közelről követi, csakhogy a Charles Michel által meglátogatott mindhárom országnak vannak nézeteltérései Oroszországgal. – Amíg az EU szomszédként tekint Grúziára, addig Oroszország geopolitikai versengésnek értékeli ezt a helyzetet. Oroszország nem örül annak, hogy ezek az országok egyre közelebb kerülnek az Európai Unióhoz – mutatott rá Marc Franco, az Egmont Intézet tanácsadója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.