Az illegális migráció leállítását sürgette Sebastian Kurz

Az Ursula von der ­Leyen vezette új bizottságnak most esélye nyílik arra, hogy a megfelelő helyre tegye a hangsúlyokat Európában – mondta a volt kancellár hírügynökségi jelentések szerint.

Magyar Nemzet
2019. 09. 19. 10:36
Former Austrian Chancellor Kurz addresses the media in Vienna
Kívánságlistát küldött Von der Leyennek az osztrák kancellár Fotó: Leonhard Foeger Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió külső határainak védelmét, a felelőtlen adósságpolitika büntetését és szén-dioxid-vámok bevezetését követelte a következő Európai Bizottságtól tegnap Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki egyben az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjeként a jövő heti előrehozott parlamenti választások esélyese is.

– Az Ursula von der ­Leyen vezette új bizottságnak most esélye nyílik arra, hogy a megfelelő helyre tegye a hangsúlyokat Európában – mondta Kurz hírügynökségi jelentések szerint, hozzátéve, „különösen fontos, hogy végre tisztességesen védjük a külső határokat, és végleg megállítsuk az unióba irányuló illegális migrációt”. A néppárti politikus szerint mielőbb – ha lehet, még 2024 előtt – tízezerre kell növelni az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex létszámát.

Kívánságlistát küldött Von der Leyennek az osztrák kancellár
Fotó: Reuters

A hivatalnak új mandátumra is szüksége van, hogy hazatoloncolhassa, illetve úgynevezett biztonságos harmadik országba szállíthassa a tengeren felvett migránsokat. Az EU még a tavasszal döntött, hogy 2027-ig tízezerre bővíti a létszámot. Kurz arról is beszélt: az uniónak automatikus szankciókra van szüksége arra az esetre, ha a felelőtlen adósságpolitika veszélybe sodorná az eurózónát. Kiemelte Olaszországot, amely egyre több adósságot halmoz fel.

A volt kancellár egyúttal a hatékony klímavédelem érdekében európai klímavámok kivetését szorgalmazta az olyan országokból érkező termékekre, amelyek nem kötelezték el magukat a környezetvédelem mellett. Az EU belső piacára érkező importra a Kereskedelmi Világszervezettel egyeztetve szén-dioxid-vámot kellene bevezetni, vélekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.