Az indiai vírusvariáns miatt csúszhat a brit újranyitás

Brit kutatók egyelőre még nem közölték, hogy a vírusmutáció milyen mértékben terjed.

Forrás: South China Morning Post, BBC2021. 05. 15. 13:27
null
Sorbanállás Bolton városában egy mobil oltási központ előtt. Forrás: REUTERS/Phil Noble
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Komoly zavart okozhat Nagy-Britannia újranyitási terveiben az indiai koronavírus-mutációval fertőzött betegek számának a növekedése

– hívta fel a figyelmet Boris Johnson brit miniszterelnök pénteki közleményében.

London a tervek szerint hétfőtől újabb koronavírus elleni intézkedések lazítását lépteti életbe, a jelenleg június 21-re időzített utolsó szakasz azonban még aggodalomra ad okot, noha a kormányfő hangsúlyozta: nem hiszi, hogy késleltetni kell az ütemtervet. A brit egészségügyi minisztérium közleménye szerint az indiai, B1.617.2-es mutáció az ország északnyugati térségeiben és Londonban kis mértékben, de egyre gyorsabban terjedni kezdett. Ez idáig több mint ezerháromszáz olyan beteget regisztráltak országszerte, akik a veszélyes vírusvariáns miatt fertőződtek meg.

London, 2020. április 30.
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint súlyos aggodalomra ad okot a koronavírus indiai mutációjának a terjedése
Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

– A vakcinák második adagjának a beadását felgyorsítjuk az ötven év felettiek és a veszélyeztetett személyek esetében, hogy mindenképpen csökkentsük a fertőzöttek arányát

– jelentette be Johnson, hozzátéve, a kormány egyelőre olyan adatokra vár, amelyek azt bizonyítják, hogy az indiai vírusváltozat könnyebben és gyorsabban terjed.

Chris Whitty brit főorvos elmondta, a tudósok arra jutottak, a vírusvariáns valóban könnyebben terjed, azt azonban még nem tudják, hogy milyen mértékben. Amennyiben a kutatók bebizonyítják, hogy az indiai mutáció akár újabb hullámot idézhet elő, ismét korlátozások bevezetésére lehet számítani.

– Bíznunk kell a vakcinákban, hiszen eddig semmi sem támasztotta alá, hogy a súlyos megbetegedségeket ne tudnák megakadályozni

– magyarázta a miniszterelnök.

Sorban állás Bolton városában egy mobil oltási központ előtt.
Fotó: Reuters/Phil Noble

Az elmúlt napokban borzalmas képek terjedtek a hírportálokon és a közösségi médiában arról, hogy Indiában milyen katasztrofális helyzetet okozott a koronavírus-járvány. A brit kormány már vörös színnel jelölte meg a dél-ázsiai országot, valamint elrendelte egy északnyugat-angliai városban, Boltonban, hogy mobil tesztelőállomásokat létesítsenek az egészségügyi hatóságok, ugyanis a településen nagy számban élnek a dél-ázsiai térségből származók. Az indiai vírusvariáns már sokkal súlyosabb helyzetet okozott Skóciában és Walesben is, Skócia emiatt két kerületben nem lazít a korlátozásokon jövő hétfőtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.