Az indonéziai elnök pártja vezet a parlamenti választásokon

Joko Widodo államelnök Indonéz Demokratikus Küzdelem Pártja (PDI-P) vezet a parlamenti választásokon, ellenfele, Prabowo Subianto volt kommandós tábornok tömörülése, a Gerindra második helyen áll – derült ki csütörtökön közzétett felmérésekből.

Forrás: MTI2019. 04. 18. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban meglehetősen pontosnak bizonyuló gyorsszámlálás eredményei szerint az Indonéz Demokratikus Küzdelem Pártja (PDI-P) 20 százalékkal vezet, míg a Gerindra 13 százalékon áll.

A szerdai választások hivatalos eredményei májusban várhatók. A parlamenti választással együtt tartományi, önkormányzati és elnökválasztásokat is tartottak Indonéziában, most először ugyanazon a napon.

A felmérések szerint Joko jelentős fölénnyel, 10 százalékponttal vezet az elnökválasztáson. A hivatalban lévő államfő 55 százalékra, míg Prabowo Subianto 45 százalékra számíthat. Mindkét politikus azt állította, hogy ő győzött.

„A gyorsszámlálás eredményeit elnézve úgy tűnik, hogy én és Maruf Amin alelnökjelölt megszereztük az indonéziaiak bizalmát 2019-2024-re” – írta közleményében a Jokowinak becézett elnök.

Prabowo elutasította a nem hivatalos eredményeket, és arra hivatkozott, hogy saját forrásai szerint ő vezet 62 százalékkal. A politikus szerint a közvélemény-kutatók manipulálják a nyilvánosságot a hivatalban lévő államfő javára.

„Minden indonéziai elnöke leszek” – ígérte híveinek tartott szerdai beszédében. „Azokat is megvédem, akik Jokót támogatták” – tette hozzá.

Prabowo tábora győzelmi ünnepre készül Jakartában pénteken. Szakértők zavargásoktól tartanak. Hadi Tjahjanto indonéziai vezérkari főnök figyelmeztetett, hogy a biztonsági erők készek megóvni a stabilitást.

A szerdai választásokon tizenhat párt összesen 250 ezer jelöltet indított a több mint 20 ezer képviselői helyért. Az ország 193 millió lakosa volt jogosult szavazni 800 ezer szavazóhelyiségben. Wiranto nemzetbiztonsági miniszter szerint a részvételi arány 81 százalékos volt, ami jelentős növekedés a 2014-es 70 százalékhoz képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.