Az Iszlám Állam vállalta a merényletet

Mártonffy Attila
2020. 02. 04. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett annak a késeléses támadásnak az elkövetőjeként, amely vasárnap történt London déli részén, Streatham városrészben. A támadót a rendőrök lelőtték. Mindhárom áldozatot kórházba szállították. Egyikük állapotát kezdetben életveszélyesnek minősítették, de a BBC szerint később helyesbítettek, egy másik ember könnyebben sebesült meg, a harmadik sebesülései sem életveszélyesek. A távirati iroda szerint az Iszlám Állam nyilatkozatban közölte, hogy a támadó tettét válasznak szánta a szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíciónak.

Az elkövető egy 20 éves férfi, ­Sudesh Amman volt, aki a múlt héten szabadult feltételesen a börtönből, ahova terrorcselekmények előkészítése ­miatt került 2018 decemberében. Eredetileg három és fél évre ítélték, próbaidőre bocsátása után rendőri felügyelet alá került. A férfi egyebek közt lefejezésekről készített videókat osztott meg barátnőjével, akit arra biztatott, hogy fejezze le hitetlen szüleit. Szemtanúk a közösségi média felületein arról számoltak be, hogy három lövést hallottak, miután a rendőrség megérkezett.

Vannak olyan beszámolók is, hogy a támadó az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt, erről azonban később kiderült, hogy nem igazak. A rendőrség kérte az incidensről felvételeket készítőket, hogy szabjanak korlátot az általuk készített fotók és videók terjesztésének, különösen azoknak a felvételeknek az esetében, amelyeken a helyszínre kivonult rendőrök is látszanak.

A brit igazságügyi minisztérium tegnap közölte, a kormány véget vet annak a gyakorlatnak, hogy a súlyos bűncselekményekért elítélteket próbaidőre szabadlábra helyezik. A vasárnapi támadás előzményeként ugyanis a tavaly novemberi londoni késelés elkövetője, Usman Kahn is próbaidősen gyilkolt. A tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, az enyhítés mérlegelésének lehetősége nélkül. Sadiq Khan londoni főpolgármester szerint több mint hetven olyan, terrorizmusért elítélt bűnözőről tudnak, akik feltételesen vannak szabadlábon.

Francia támadás

Francia rendőrök meglőttek és ezzel ártalmatlanítottak egy késes támadót, aki megsebesítette egyik társukat egy kelet-franciaországi rendőrőrsön tegnap. A civil ruhás támadót kórházba vitték. Tettének indítéka egyelőre ismeretlen, ám a V4NA nemzetközi hírügynökség értesülései szerint a férfi a támadás előtt felhívta a csendőrséget, s közölte, ő az Iszlám Állam katonája és mészárlásra készül. Az eset Dieuze településen történt délután, amely 70 kilométerre van Metztől. A megtámadott rendőr a kezén sérült meg, más forrás szerint a hasán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.