Az NBC szerint az amerikai és mexikói határőrök együtt listázzák az illegális migrációt segítőket

Az amerikai határvédelmi szervek listázzák az illegális migránsokat segítő vagy velük kapcsolatba lépő aktivistákat, ügyvédeket, feltételezett emberkereskedőket és az újságírókat is. Ebbe gyakran a mexikói határőrök és a mexikói hírszerzés munkatársai is besegítenek – jelentette szerda esti riportjában az NBC televízió.

Forrás: MTI2019. 03. 07. 7:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A televízió helyi szerkesztősége a kaliforniai San Diego határvárosnál készített oknyomozó riportot, kifaggatva határőröket és a listán szereplő embereket is.

Többen megerősítették, hogy a határhoz érve a biztonságiak félrevonták őket, és közölték velük, hogy – ahogyan fogalmaztak – „nemzetbiztonsági vizsgálatnak” vetik alá őket.

A vám- és határőrizeti szervek munkatársai az NBC-nek elmondták: a listán olyan emberek nevei szerepelnek, akik jelen voltak a tavaly november végén a határ tijuanai (mexikói) oldalán kitört és erőszakba fulladt zavargásoknál.

A listát egyébként 2019. január elején állították össze, és nemcsak nevek, hanem mellettük fotók is szerepelnek rajta. A listát összeállítók megfogalmazása szerint a „szervezéssel, felbujtással, koordinálással gyanúsítható embereket és a média munkatársait” abban a pillanatban megállítják, hogy átlépik a határt, és segíteni próbálnak a Honduras felől érkezett és a határ mexikói oldalán rostokoló migránskaravánnak, vagy csak találkozni akarnak a migránsokkal.

A listán 10 újságíró, köztük 7 amerikai állampolgár, egy amerikai ügyvéd és még további 23 amerikai állampolgár szerepel.

Egyesekről az amerikai határőrség – a mexikói hírszerzés segítségével – dossziét is készített, feltérképezve neveket, adatokat, családi kapcsolatokat. Az NBC riporterének kérdésére a határvédelmi szervek egyik felelőse azt válaszolta: a dossziék és általában a lista egy esetleges későbbi jogi eljáráshoz szolgáltathatnak alapot.

Az amerikai-mexikói határon uralkodó helyzetet Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter szerdán válságosnak minősítette. A tárcavezető a képviselőház belbiztonsággal foglalkozó bizottságának meghallgatásán számolt be. „Ez nem kitalált válság, ez igazi szükséghelyzet” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a migrációs helyzet „kicsúszik a kormányzat ellenőrzése alól”, és arra figyelmeztetett, hogy a helyzet tovább romolhat. Elmondta: a határőrizeti szervek azzal számolnak, hogy az idén egymillió illegális migránssal kell megbirkózniuk.

Hasonlóképpen nyilatkozott egy szintén szerdai szenátusi meghallgatáson Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor is, aki leszögezte: a déli határokon a helyzet „veszélyes és egyre rosszabb”. Hozzátette: „aki mást mond, az tagadja a valóságot, és nem veszi figyelembe a tényeket”.

Az amerikai sajtóban és amerikai politikusok Twitter-bejegyzéseiben szinte apokaliptikus képet festenek az amerikai-mexikói határ helyzetéről. A Texas Tribune című lap azt írta, hogy El Pasónál tarthatatlan a helyzet, a pénzügyi év első öt hónapjában több mint 36 ezer család lépte át, vagy próbálta meg átlépni a határt, és a dokumentumok nélkül érkező családok áradata folyamatos.

A The New York Times szerint januárban egyetlen hónap alatt 76 ezer migráns érkezett dokumentumok nélkül. „Akkor most ez egy kitalált válság, ugye?” – formálta kérdésbe véleményét John Cornyn texasi republikánus szenátor a Twitter-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.