Az olasz kormány 8 százalékos GDP-csökkenést vár az idén

Nyolc százalék körüli gazdasági teljesítménycsökkenésre számít az idén az olasz kormány a Reuters hírügynökség pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozó jelentése szerint.

Forrás: MTI2020. 04. 20. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nevüket elhallgatni kérő pénzügyminisztériumi források szerint az olasz bruttó hazai termék (GDP) az idén nyolc százalékkal csökkenhet a vírusjárvány elhárítására hozott korlátozó intézkedések miatt. Jövőre viszont a harmadik legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaság 4,0-4,5 százalékos GDP-növekedést érthet el.

A becslés a már meghozott intézkedések hatását veszi figyelembe és nem foglalja magában az ebben a hónapban később a parlament elé kerülő gazdaságélénkítő csomag feltételezett hatásait. Az ösztönző csomag nagyságrendjét a hírügynökséget tájékoztató egyik forrás 70 milliárd euróra becsülte. Az olasz GDP-arányos költségvetési hiány elérheti a 10 százalékot az idén.

Az olasz kormány a héten szerdán teszi közzé felülvizsgált idei GDP-növekedési előrejelzését. A kormány tavaly szeptemberben tett prognózisában előrejelzésében 0,6 százalékos GDP-növekedést jelzett a folyó évre és 1,0 százalékot 2021-re. A koronavírus-járvány miatt azonban Olaszország valószínűleg a legnagyobb gazdasági visszaesést szenvedi el a második világháború óta.

A Nemzetközi Valutaalap, az IMF 9,1 százalékos, a Goldman Sachs bankház pedig 11,6 százalékos GDP-csökkenést vár az idén Olaszországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.