Az olaszok egyre kilátástalanabbnak látják a helyzetüket

A belügyminiszter szerint a kormány köteles törődni a járvány miatt nehéz helyzetbe került emberekkel.

2021. 04. 07. 15:10
null
Róma, 2021. április 6. Kereskedõk, üzlettulajdonosok és vendéglátósok lebontanak egy kordont a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tüntetésen Rómában 2021. április 6-án. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszorító intézkedések és lezárások egyre komolyabb társadalmi feszültséget okoznak Olaszországban. Kedd délután Rómában, Nápolyban, Bariban és Milánóban tüntettek vállalkozók, kereskedők, a turizmus, valamint a vendéglátószektor dolgozói. A felvonulók munkát és szabadságot követeltek. – Mindenkinek jogában áll a méltó életvitelt biztosító foglalkozás űzése. A megszorító intézkedések végeláthatatlan zár alá helyzeték az országot, megbénítva számos szektor munkavégzését – sérelmezték a tüntetők.

Kereskedők, üzlettulajdonosok és vendéglátósok lebontanak egy kordont a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tüntetésen Rómában április 6-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

A békés tiltakozások végül erőszakos összecsapásba torkoltak és többen megsebesültek. A rendfenntartók és a tüntetők között összetűzés volt Rómában a képviselőháznak otthont adó Palazzo Montecitorio előtti téren. A feltehetően kifejezetten ezért érkező és a tüntetők közé vegyülő szélsőséges csoportok füstbombákat és üvegeket dobáltak. A sajtó a feszültség levezetéseként értékeli az eseményeket, mondván: az állampolgárok elvárásaira, segélykiáltására a politika néma tehetetlensége a válasz. Az elszabadult indulatok, valamint a reményvesztettség egyre nagyobb. – Érthető az érintett szektorok elégedetlensége, a kormánynak kötelessége figyelmet fordítania rájuk – nyilatkozta az események kapcsán Luciana Lamorgese belügyminiszter. Szolidaritását fejezte ki két megsebesült rendőrnek, majd elítélte a rendfenntartó erőkkel szembeni erőszakos cselekedeteket. A milánói megmozdulásokra reagált Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója is. „Nem ijedség, hanem aggodalom tölt el. A hasonló megnyilvánulások az elkeseredés jelei, a munkahelyek elvesztése, valamint a jövőre vonatkozó biztos kapaszkodók hiánya drámai helyzetet idézett elő” – nyilatkozta Fontana, hangsúlyozva, hogy a szenvedők megértést érdemelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.