Az online világ lökte sírba a Thomas Cookot

Hétfőn hajnalban csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégebbi brit utazási iroda, amelynek 600 ezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

Mártonffy Attila
2019. 09. 24. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn hajnalban csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook – írja a távirati iroda és több vezető külföldi hírügynökség. A fizetésképtelenség tényét a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) közölte.

Az utazási irodának és külföldi szerződéses partnereinek, érdekeltségeinek mintegy 600 ezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein, közülük közel 160 ezer brit állampolgár. A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben. A CAA, a brit közlekedési minisztérium, a külügyminisztérium és az üzleti ügyek minisztériuma tájékoztatása szerint a légi hatóság haladéktalanul hozzákezd a már kidolgozott, Matterhorn-művelet nevű készenléti tervének végrehajtásához a britek hazaszállítására. Ez becslések szerint mintegy 100 millió fontba kerül. A CAA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Thomas Cook utasainak szállást nyújtó hotelekkel, amelyeket biztosít arról, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

Fotó: Reuters

Az utazási irodát 1841-ben alapította Thomas Cook baptista prédikátor, s kezdetben az akkoriban nyíló vasutakon szervezett csoportos kirándulásokat. Ezek nagyon népszerűnek bizonyultak, s az évtizedek alatt formálódó nyaralási csomagokat már külföldre is értékesítették, s hajót, később repülőgépet vonva be közlekedési eszközként.

Felgyorsultak az akvizíciók is, s mára a cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában kilencezer alkalmazottat foglalkoztat, és 94 repülőgépből álló saját légiflottája is van. A Thomas Cooknak azonban a XXI. századba már beletört a bicskája, konzervatív üzleti filozófiájával egyre kevésbé állta a versenyt az online utazási irodákkal és az agresszíven terjeszkedő diszkont-légitársaságokkal, a rengeteg alkalmazott és iroda el- és fenntartása jókora költséggel járt.

A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font adózás előtti veszteséget jelentett. Úgy tűnt, hogy a Thomas Cooknak az elmúlt hetekben sikerül biztosítania egy 900 millió fontos pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások végül eredménytelenül zárultak. Tegnap a Thomas Cook-csoport magyarországi leányvállalata, a Neckermann Magyarország közölte, hogy továbbra is folytatja működését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.