Az orosz elnök még kivár a gratulációval Joe Bidennek

Vlagyimir Putyin szerint az elrontott kapcsolatokat már nem lehet elrontani.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 23. 17:27
null
Washington próbára teszi Moszkva türelmét Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A formális dolgokat a kialakult gyakorlatnak és jogi oldalnak megfelelően kell meglépni – mondta vasárnap Vlagyimir Putyin az amerikai kapcsolatokról beszélve a Moszkva. Kreml. Putyin című műsorban. – Nem arról van szó, hogy valakit szeretünk és valakit nem szeretünk, csak megvárjuk a belső politikai ellenállás végét. Nincs semmi hátsó gondolatunk, és semmi olyan, ami rendhagyó lenne, és hozzájárulna a kapcsolataink romlásához – magyarázta Vlagyimir Putyin, hogy három héttel a választások után miért nem gratulált még mindig Joe Biden demokrata jelöltnek. Az orosz elnök hozzátette, hogy Oroszország bármelyik politikussal együttműködik, amely megkapja az amerikai nép bizalmát.

Érdemes hozzátenni, hogy négy évvel ezelőtt, Donald Trump megválasztásakor Vlagyimir Putyin az elsők között gratulált amerikai kollégájának – igaz, akkor a demokrata kihívója, Hillary Clinton is hamar elismerte a vereséget, és felhívta Trumpot.

Putyin maga is összehasonlította a helyzetet 2016-tal, és kiemelte, hogy akkor „nem indultak bizonyos jogi procedúrák”, mint a jelenlegi elnökválasztások idején.

Kézfogás és néhány udvarias gesztus.
Fotó: Reuters

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök továbbra sem ismerte el a vereségét, csapata pedig több amerikai csatatér államban is fellebbezett az eredmények ellen – van, ahol a szavazatok újraszámolását kérték, és van, ahol bizonyos levélszavazatok érvénytelenítéséért küzdenek. A jogi keresetek ugyanakkor még nem jártak sikerrel – legutóbb szombat este Pennsylvania szövetségi bírósága utasította vissza a több millió szavazat érvénytelenítéséről szóló beadványt, a fellebbezésnek itt már nem lesz helye.

Miután tíz napja, november 13-án hosszú hallgatás után Kína is levélben gratulált a demokrata elnökjelöltnek, gyakorlatilag Oroszország maradt az egyetlen a világ vezető államai között, amely még továbbra sem gratulált Joe Bidennek. Az orosz politikai vezetés ugyanakkor egységes az orosz–amerikai kapcsolatok értékelésében. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter októberben úgy nyilatkozott, hogy „Amerika nem szereti” Oroszországot, ami független az elnök személyétől, Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője pedig úgy értékelte, hogy a kapcsolatok „gyakorlatilag a mélyponton vannak”. Maga Putyin fél éve egy „kettes és hármas osztályzat” közé lőtte be a két ország kapcsolatát, néhány napja pedig ismét nyilatkozott az ügyben: – Az elrontott kapcsolatokat már nem lehet elrontani. Már el vannak rontva – mondta az orosz elnök az orosz állami televízió egyik adásában.

Négy éve, Donald Trump hatalomra jutásakor a Kreml nem is rejtegette az örömét: az oroszok a kétoldalú kapcsolatok javulását és az Oroszország elleni szankciók eltörlését várták az új vezetőtől. Hamarosan azonban rá kellett eszmélniük, hogy függetlenül attól, hogy ki ül a Fehér Házban, az amerikai külpolitika továbbra sem kedvez Moszkvának.

 

Az utca nevelte

Múlt héten egyszerre 25 nyelven jelent meg Barack Obama emlékirat könyvének az első kötete, Egy ígéret földje – Elnöki memoár címmel. Ebben a 2008–2016 között hatalmon lévő amerikai elnök foglalkozik az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal is. Obama 2009-ben járt először elnöki minőségében Oroszországban, ahol Dmitrij Medvegyevvel, majd Vlagyimir Putyinnal is találkozott. Obama az utca által nevelt, kemény, érzelemmentes; szűk látókörű emberként” írta le az első találkozó után Putyint, akit olyan embertípushoz hasonlított, aki soha nem lép túl a korlátozott tapasztalatain, és aki a megvesztegetést, a zsarolást, az átverést és az alkalmi erőszakot legitim eszközként tekinti. „Mint egy körzeti főnök, csak nukleáris fegyverrel és vétójoggal az ENSZ Biztonsági Tanácsában” – írta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.