Az orosz és a kínai oltást is elfogadja majd az uniós vakcinaútlevél

Bár az EU még nem hagyta jóvá az oltóanyagokat, a Bloomberg értesülései szerint a digitális igazolás kiállításához megfelelnek majd.

2021. 03. 10. 15:21
null
vakcina útlevél Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már készül az Európai Unió javaslata a nemzetközi oltásigazolás, más néven a zöld útlevél bevezetéséről, amely megkönnyíti az utazást a már beoltottak számára. A Bloomberg értesüléséből kiderül:

az igazolás kiállításához nemcsak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat, hanem a sürgősségi eljárással engedélyezett orosz és kínai vakcinát is elfogadják majd.

A digitális vakcinaútlevél tartalmazni fogja, hogy a már beoltott személy melyik oltóanyagot kapta meg, milyen koronavírusteszt-eredményei születtek, illetve felépült-e már a betegségből, vagyis termel-e a szervezete ellenanyagokat a vírussal szemben.

Az EU vezetői a múlt hónapban egyhangúlag egyetértettek abban, hogy milyen főbb szempontok szerint hozzák létre a vakcinaigazolást, amely prioritásnak számít az idegenforgalomtól erősen függő tagállamok, például Ciprus vagy Görögország esetében.

A közös tervezet azután került napirendre, hogy több tagállam is fontolóra vette a saját vakcinaútlevelének bevezetését, hogy megmentse a nyári turistaszezont.

– Várjuk azokat a turistákat, akik az utazásuk előtt már beoltatták magukat, negatív teszttel rendelkeznek vagy átestek a betegségen. Görögország kidolgozta a tervét 2021 nyarára

– nyilatkozta Haris Theoharis görög turisztikai miniszter.

Görögország erősen függ az idegenforgalomtól Fotó: NurPhoto/Nicolas Economou

A javaslat – amelyet várhatóan március 17-én hoznak nyilvánosságra – lehetővé teszi majd az EU és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak, hogy ismét megnyissák a határaikat úgy, hogy közben megakadályozzák a járvány további terjedését.

A vakcinaútlevél bevezetését azonban az a tény hátráltathatja, hogy az EU még mindig küzd az oltási kampányának felgyorsításával, és továbbra is más országok mögött kullog az átoltottság tekintetében.

A Bloomberg adatai alapján száz emberre nézve átlagosan 9,4 oltást adtak be eddig uniós szinten, míg az Egyesült Királyságban ez az arány 35, az Egyesült Államokban pedig 27.

Az Európai Bizottság azonban határozottan állítja, hogy jó úton haladnak a célkitűzésük felé, miszerint az EU felnőttlakosságának hetven százalékát beoltják a nyár végéig – ez az arány jelenleg hat százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.