Az ősszel foglalkozhat a néppárt a Fidesszel

A kormánypárt tagságáról szóló, egyértelmű döntés már szeptemberben megszülethet.

2020. 06. 11. 9:36
TUSK, Donald
Zágráb, 2019. november 20. Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke felszólal az Európai Néppárt kétnapos tisztújító kongresszusán Zágrábban 2019. november 20-án. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben kedvezően alakulnak a járványügyi statisztikák, az Európai Néppárt (EPP) az őszre megpróbálja rendezni a viszonyát a Fidesszel: a kormánypárt tagságáról szóló, egyértelmű döntés már szeptemberben megszülethet – értesült a Magyar Nemzet néppárti forrásokból. Emlékezetes, hogy februárban összeült a legnagyobb európai pártcsalád politikai közgyűlése Brüsszelben, és megegyeztek arról, hogy határozatlan ideig felfüggesztve marad a nagyobbik magyar kormánypárt tagsága, a tárgyalások pedig folytatódnak a felek között. A koronavírus-járvány miatt a kérdésben illetékes közgyűlés azóta nem is tudott összeülni, ezért Donald Tusk néppárti elnök (képünkön) stábja még a kora tavasszal azt közölte, rövid időn belül nem is várható döntés a Fidesz kérdé­sében. Néppárti források szerint ugyanakkor mostanra elérkezhetett az idő az ügy rendezésére, annál is inkább, mivel a pártcsalád liberális beállítottságú törpepártjai a magyar vírustörvény nyomán is támadást intéztek a magyar kormánypárt ellen. Ahogy lapunk is megírta, a magyarellenes zúgolódásra válaszul Tusk április elején egy a tagpártoknak küldött levelében azt közölte: hamarosan mindenki „újragondolja az álláspontját” a Fideszről. Árulkodó mozzanat mindenesetre, hogy a lengyel politikus még februárban részben azzal indokolta a felfüggesztés meghosszabbításáról szóló döntést, hogy nincsenek többségben a magyarok kizárásának támogatói.

A napokban egyébként arra is fény derült: a Fidesz és a pártcsalád viszonyát rendezni hivatott néppárti bölcsek nem folytatják tovább a munkát. Az egyik „bölcs”, Wolfgang Schüssel osztrák exkancellár a szerinte konstruktív tárgyalások kudarcáért egyértelműen Tuskot okolta, de hasonlóan nyilatkozott Deutsch Tamás is. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője szerint a lengyel politikus rúgta fel a megállapodást, miszerint a Fidesz és az Európai Néppárt közösen fogalmaz meg ajánlásokat a jövőbeli kapcsolatról. Az EPP részéről mindenesetre mentegették Tuskot: a néppárti bölcseket elnöklő Herman van Rompuy volt európai tanácsi elnök szerint ő maga, nem pedig a pártcsalád elnöke javasolta a hármak szélnek eresztését. Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke – a párt a néppárti bölcseknek megfeleltethető testületének tagja – a nyilatkozatháborúra azzal reagált: a magyar fél mindig is nyitott volt a konstruktív párbeszédre.

A politikai élet teljes újraindulását egyébként is kora őszre várják Európában, a járványt követően ekkortól működhet teljes gőzzel valamennyi uniós intézmény is. A Fidesz kérdésének mielőbbi rendezése forrásaink szerint nem változtat azon a terven, hogy az EPP a jövő tavasszal esedékes kongresszusán határozza meg a szerepet, amelyet Európa jövőjének alakításában be kíván tölteni. A legnagyobb, ám csökkenő támogatottságú pártcsalád bírálói felemlegetik: az EPP identitásválságban szenved, egyre inkább balra tolódik. Kifogásolják ezt a Fideszben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.