Az összeroppanás határán a görögök

Mintegy négyszáz bevándorló tüntetett tegnap a görögországi Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborban lévő áldatlan állapotok miatt.

2019. 10. 02. 6:44
A migrant holds a placard as refugees and migrants take part in a demonstration against living conditions at the Moria camp on the island of Lesbos
Pokolnak érzik a befogadótábort a migránsok Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négyszáz bevándorló tüntetett tegnap a görögországi Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborban lévő áldatlan állapotok miatt. Az AFP francia hírügynökség szerint a nőkből, gyerekekből és néhány idős emberből álló tömeg a túlzsúfoltságra és az embertelen állapotokra akarta felhívni a figyelmet két nappal azután, hogy a menekülttáborban ismeretlen okokból tűz ütött ki, amelyben két ember életét vesztette.

Az esetre utalva a demonstrálók egy lepellel letakart hordágyat emeltek a magasba, hogy ezzel szimbolizálják a lángok áldozatául esett anyát és gyermekét, a rendőrségi beszámolók szerint pedig azt követelték, hogy mihamarabb költöztessék őket jobb körülmények közé.

Pokolnak érzik a befogadótábort a migránsok
Fotó: Reuters

A Moria évek óta az egyik legkritikusabb pontja az Európába tartó bevándorlási útvonalnak, ahová elsősorban Törökország felől érkeznek migránsok. A tábor jelenleg 13 ezer embernek ad otthont, miközben mindössze háromezer ember számára van hely.

A Proto Thema című görög lapnak a sziget polgármestere tegnap arról beszélt, hogy „háborús állapotok” uralkodnak Leszboszon, a hatóságok pedig erőn felül teljesítve sem tudják kordában tartani a hatalmas tömeget. A hét végi tűzesethez kiérkezett tűzoltókat egyébként megtámadták a felháborodott menekültek, emiatt az oltási munkálatok a kelleténél sokkal lassabban haladtak.

Közben a török parti őrség tegnap közzétett adataiból az derült ki, hogy szeptemberben csaknem négyszer annyi Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztattak fel, mint az előző években.

Az összesítés szerint míg 2017 és 2018 szeptemberében csak 2929, valamint 2992 migránst fordítottak vissza a török partok felé, addig az elmúlt hónapban már 11 370-et. Idén szeptember 30-ig 38 780 illegális bevándorlót állítottak meg a török hatóságok az Égei-tengeren, 2017 azonos időszakában ez a szám 12 999, 2018-ben pedig 18 484 volt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2018 szeptemberében 3960-an, 2019 szeptemberében viszont 10 258-an keltek át Törökországból a görög szigetekre. Ez az érték a tavalyinak valamivel több mint két és félszerese, a török parti őrség tehát nagyobb arányban fordította vissza a migránsokat.

Görögországban mintegy hetvenezer bevándorló tartózkodik arra várva, hogy tovább utazhassanak Nyugat-Európába. Augusztusban kilencezer ember érkezett, ami a legmagasabb szám azóta, hogy 2016-ban az Európai Unió megállapodást írt alá a migráció visszaszorítása érdekében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrégiben azzal fenyegetett, Törökország továbbengedi a Görögország felé tartó migránsokat, amennyiben az EU nem ad több támogatást az ellátásukra.

A görög konzervatív kormány még hétfőn döntött arról, hogy szigorít a jelenleg hatályban lévő menedékkérelmi törvényen: az átalakítás legsarkalatosabb pontja a menedékkérelmek elbírálási idejének felgyorsítása. A tervek szerint a kabinet létrehoz egy listát is azokról az országokról, amelyek biztonságosnak tekinthetők. Az ezekből érkezőket a jövőben azonnal visszafordítanák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.