Az ostrom arcai: a sámán, a családapa és a veterán

Biztonsági kamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok rögzítették a Capitolium január hatodikai ostromának minden pillanatát. A támadók hatalmas digitális lábnyomot hagytak, amellyel a hatóságok könnyűszerrel beazonosíthatják a rendbontókat. Sőt segítségükre vannak a civilek is, akik önkéntes alapon belevetették magukat a nyilvános adatok elemzésébe, hogy kézre kerítsék az erőszakos tiltakozókat. A legismertebb arcokat már azonosították.

2021. 01. 10. 12:58
Jake Angeli
Középen Jake Angeli sámán. Fotó: Saul LOEB Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sámán

A legnagyobb derültséget alighanem Jacob Anthony Chansley, avagy becenevén Jake Angeli keltette, aki félmeztelenül, kitetoválva, kifestve, fején szarvas szőrme sapkával, kezében amerikai zászlóba öltöztetett lándzsával parádézott a törvényhozás épületében. A férfi ismert szereplője a jobboldali tüntetéseknek, önmagát QAnon digitális harcosnak, sámánnak nevezi. A QAnon egy olyan összeesküvés-elmélet, amely szerint az amerikai politikai elitet egy sátánista, pedofil bűnszervezet uralja.

Középen Jake Angeli sámán
Fotó: AFP/Saul Loeb

A sámán egyszer úgy nyilatkozott, hogy azért öltözik be így, hogy feltűnést keltsen és nagyobb figyelmet kapjon. Kétségtelenül sikerült neki, bár így azonosítani sem volt nehéz. Bizarr külseje az internetet is megihlette, számos karikatúra, mém született róla.

Capitolium inváziója, Lego-változat
Fotó: Facebook

A családapa

A szélesen mosolygó férfi, aki Nancy Pelosi – 1000 dolláros – pulpitusával a kezében pózolt, nem más, mint Adam Christian Johnson. Ötgyermekes főállású családapa, felesége orvosként dolgozik. Korábban csupán gyorshajtás és marihuána-birtoklás miatt már meggyűlt a baja a hatóságokkal, de feltűnt néhány politikai tiltakozáson is. – Teljesen szürreális volt, Nem lepett meg, de azért sokkolt – nyilatkozta az egyik ismerőse, hogyan reagált, amikor meglátta Johnsont a képeken. A pulpitus rövid ideig feltűnt az egyik aukciós oldalon is 56 ezer dollárért. Kiderült, hogy az árverés hamis volt, a tárgy biztonságban van, Johnson nem vitte magával.

A levitézlett tűzoltó

Firkantottam egy piszkos üzenetet, feldobtam a lábam az asztalára, aztán megvakartam a golyóimat! – így büszkélkedett tetteivel az a férfi, akit Nancy Pelosi demokrata házelnök irodájában kaptak lencsevégre. A tüntető később az épületen kívül egy, a politikus nevére címzett levelet is mutogatott, melyet alighanem az irodából lopott el. Azóta a 60 esztendős férfit Richard „Bigo” Barnettként azonosították. Saját bevallása szerint korábban tűzoltóként dolgozott, napjainkban saját vállalkozásait futtatta több száz kilométerre Washingtontól egy kis faluban. A közösségi médiában rendkívül aktív volt, védelmezte a fegyverviselési jogot, büszkén vállalta fehérségét és hazafiságát. Állítása szerint viszont csak „belökték” Nancy Pelosi irodájába, ahonnét nem lopott el semmit.

„Firkantottam egy piszkos üzenetet, felraktam a lábam, és megvakartam a golyóimat”
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A veterán

Taktikai mellény és sisak: nem mindennapos kellékei egy békés tüntetésnek. A Larry R. Brockként azonosított férfi elmondása szerint a felszerelést a földön találta, oda akarta adni a rendőröknek, csak azért öltötte mégis magára, mert a baloldali, Black Lives Matter- és Antifa-tüntetőktől félt. Bár velük nem történt összecsapás, azóta azért kiderült, hogy a baloldali aktivisták ott voltak a helyszínen. A háromgyerekes családapa tisztelhetné jobban az egyenruhát: ő maga is a légierőnél szolgált, A–10-es csatarepülőket vezetett. Rokonai arról panaszkodtak, családi beszélgetéseken gyakran tett rasszista megjegyzéseket.

A hatóságok már több mint tucatnyi azonosított ostromló ellen emeltek vádat. Alapvetően erőszakos behatolás, rendzavarás miatt kell felelniük, amelyet viszonylag olcsón megúszhatnak. Akadnak ugyanakkor súlyosabb esetek is. Egy 70 esztendős alabamai férfi autójában például fegyvereket, Molotov-koktélokat találtak a Capitolium közelében. Őt akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. Egy másik férfi arra buzdított, hogy lőjék agyon Nancy Pelosi demokrata házelnököt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.