Az Osztrák-Magyar Monarchia több, a világháborúban elesett katonájának a földi maradványait találták meg

Az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborúban elesett tíz katonájának a földi maradványait találták meg az elmúlt hónapokban az észak-olaszországi Grappa-hegyen, a tiszteletükre Pieve del Grappa település templomában tartanak istentiszteletet szombaton – közölte pénteken Annalisa Rampin helyi polgármester.

Forrás: MTI2019. 11. 15. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Száz évvel az első világháború vége után az itt zajlott események drámai emlékeztetője a Grappa-hegy. Kötelességünk, hogy megadjuk a végtisztességet az elesett katonáknak” – mondta.

Öt katona földi maradványait augusztus 18-án találta meg fémdetektorral egy első világháborús fegyvereket gyűjtő férfi a Grappa-hegyen egy tömegsírban Seren del Grappa közelében. Augusztus 29-én Col del Cuc térségében további nyolc katona maradványait találták meg. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonáit az egyenruhák és a gombok elemzése alapján sikerült azonosítani.

Szakértők azt feltételezik, hogy a tavalyi év végén tombolt erős viharok és földcsuszamlások nyomán bukkantak a maradványokra.. A térség hegyeiben az első világháborúban heves harcok dúltak az olasz és az osztrák-magyar csapatok között. Becslések szerint csak a Grappa-hegy térségében több mint nyolcezer katona esett el.

A most megtalált maradványokat egy kriptában helyezik el a Cima Grappa hegycsúcs közelében lévő háborús temetőben, ahol több mint tízezer osztrák-magyar katona nyugszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.