Az RMDSZ támogatására buzdított Szijjártó Péter

Budapest készen áll a következő bukaresti kormánnyal való hatékony együttműködésre.

KELEMEN Hunor; SZIJJÁRTÓ Péter; BETHLEN Gábor; SOÓS Zoltán
Marosvásárhely, 2020. december 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (j2) és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere (b) megkoszorúzza Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát Marosvásárhely fõterén 2020. december 2-án. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter szerint jót tenne a magyar–román viszonynak, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyobb erőt képviselne a román parlamentben a vasárnapi választások után. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Marosvásárhelyen beszélt erről, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy Magyarország kormánya fontosnak tartja-e az RMDSZ részvételét egy választások utáni bukaresti kormánykoalícióban, Szijjártó Péter azt mondta, ez kizárólag a magyar szövetség döntésén múlik. – Helytelen lenne ebbe a kérdésbe Budapestről beavatkozni, ezért nem is tesszük – nyomatékosította a külügyi és külgazdasági tárca vezetője.

Kelemen Hunortól azt kérdeztük, hogy az RMDSZ akkor is szerepet vállalna egy december 6-a utáni romániai koalícióban, ha nélküle is meglenne a megfelelő parlamenti többség? Az RMDSZ-elnök azt mondta, hogy a következő időszakban alkotmányos, valamint közigazgatási reformot akarnak a bukaresti politikai szereplők. – Az alkotmányos reformhoz nem ötvenszázalékos, hanem kétharmados többség kell a parlamentben. A kérdés tehát az, hogy lehet-e olyan kétharmados vagy ahhoz közeli többséget összerakni, amelynek révén a magyar közösség, de a többi polgár számára is elfogadható alkotmányos, illetve közigazgatási reform valósuljon meg – hangsúlyozta az RMDSZ vezetője.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán meglátogatta a Maros megyei Kerelőszentpálon a Magyarország támogatásával létrejött gabonafeldolgozó üzemet. Az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásával kapcsolatban – amelyet Bukarest egy írásos megállapodáshoz kötött – Szijjártó elmondta, ennek összeállításánál külön figyeltek, hogy a program szinkronban legyen a román, az európai és a nemzetközi joggal. – Az RMDSZ-el való konzultációra alapozva készen állunk a program folytatására is, az előző évek sikerein felbuzdulva – hangoztatta a miniszter. Leszögezte: bárki is nyeri meg a romániai választást,

készen állnak a következő bukaresti kormánnyal való hatékony együttműködésre.

Mint mondta, reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten alapulnak majd.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter kitért a szexbotrányba keveredett Szájer József európai parlamenti képviselőre is. – Az EP-képviselő a hét folyamán bejelentette lemondását, és azt mi, ugyanúgy, mint a bocsánatkérést, tudomásul vettük – válaszolt a tárcavezető.

Szijjártó Péter Marosvásárhelyen találkozott Soós Zoltán polgármesterrel, és megkoszorúzta Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nemrég felavatott szobrát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.