Az új szerb kormány megbízatása csupán másfél évig tart majd

Az új kormány fő feladata többek között az egészségügy helyzetének javítása lesz.

Forrás: MTI2020. 10. 20. 21:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új szerb kormány megbízatása rövidebb lesz a vártnál, már most biztos, hogy nem fogja kitölteni a mandátumát – jelentette ki a június 21-i választásokat megnyerő Szerb Haladó Pártot (SNS) vezető Aleksandar Vucic államfő kedd este.

Hozzátette: a köztársasági elnöki választásokkal egy időben előrehozott parlamenti választást is fognak tartani, legkésőbb 2022. április 3-án.

Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy bár pártja a képviselői mandátumok háromnegyedét megszerezte, és nem lenne szüksége koalíciós partnerekre, mégis együtt kíván kormányozni más pártokkal is, így a következő másfél évben az SNS az összes parlamentbe bejutott párttal partnerségre lép, a kisebbségi pártok államtitkári szinten vesznek részt a kormányzásban. A kormányalakítási konzultációk során az albán kisebbség és az egyik bosnyák párt közölte, inkább ellenzékbe vonul, és nem kíván együtt kormányozni az SNS-szel.

Az új kormány fő feladata a lakosság egészségének megőrzése és az egészségügy helyzetének javítása, a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése, a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a reformok felgyorsítása és a gazdaság talpra állítása lesz – hangoztatta a Szerb Haladó Párt elnöke.

A választást az SNS elsöprő többéggel nyerte meg, a pártnak így 188 képviselője van a 250 fős belgrádi törvényhozásban. Ez 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges. A második helyen a balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 32 mandátummal. A parlamentbe rajtuk kívül egyetlen szerb szereplő jutott be: Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája 11 mandátumot szerezve.

A képviselőházban emellett négy nemzeti kisebbségi lista is helyet kapott. Az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhet be a parlamenti padsorokba. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi négy helyett kilenc képviselővel rendelkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.