Az új ukrán elnök visszaadta az ukrán állampolgárságot Szaakasvilinek

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök kedden megváltoztatta elődje, Petro Porosenko államfő rendeletét, és visszaadta az ukrán állampolgárságot Miheil Szaakasvili georgiai politikusnak.

Forrás: MTI2019. 05. 28. 20:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló rendelet az elnöki honlapon jelent meg. A dokumentumban egyúttal négy külföldinek is engedélyezte az ukrán állampolgárság megadását államérdekből, illetve egy Odesszában élő szíriainak az Ukrajnáért tett szolgálataiért.

Szaakasvili egykori georgiai elnök és volt odesszai kormányzó ügyvédje a múlt héten jelezte, hogy védence kérte Zelenszkijtől ukrán állampolgársága visszaállítását.

Porosenko még 2017. július 26-án fosztotta meg Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, amelyet korábban maga adományozott neki, amikor 2015-ben Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Arra hivatkozva vette el tőle az állampolgárságot, hogy nem a valóságnak megfelelő információkat adott meg az ellene Georgiában indított büntetőeljárásokkal kapcsolatban. A háttérben azonban az állt, hogy összekülönböztek, Szaakasvili korrupcióval vádolta meg Porosenkót, 2016-ban lemondott a kormányzói posztról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven.

Mivel kormányzói kinevezésekor Szaakasvili lemondott georgiai állampolgárságáról, az ukrán állampolgárságától való megfosztása után hontalanná vált. 2017-ben több ellenzéki tüntetést szervezett Kijevben, majd őrizetbe vették, de szabadlábra helyezte a bíróság, ő pedig külföldre távozott. Később visszatért, de gyalogosan, hívei gyűrűjében, illegálisan lépve át a lengyel-ukrán határt. 2018 februárjában ismét őrizetbe vették, és kitoloncolták az országból. Azóta Hollandiában élt.

Georgiának nagyjából kilenc éven át, 2013-ig volt az államfője. Ott hivatali visszaélés vádjával távollétében három év szabadságvesztésre ítélték. Kijev azonban az elmúlt években Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki Georgiának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.