Az új-zélandi kormányfő üdvözölte a Facebook döntését a gyűlöletbeszéd korlátozásáról

Az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern üdvözölte a Facebook bejelentését, miszerint kiterjeszti a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályozását, és betiltja a közösségi oldalon a fehér nacionalizmust és szeparatizmust népszerűsítő tartalmakat.

Forrás: MTI2019. 03. 28. 17:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új-zélandi miniszterelnök Christchurch-ben csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy ezekkel a kategóriákkal szemben eddig is a gyűlöletbeszédre vonatkozó iránymutatásokat kellett volna alkalmazni a közösségi platformon. Ardern szerint üdvözlendő, hogy christchurch-i támadást után megszűrik ezeket a tartalmakat is.

Március 15-én az ausztrál állampolgárságú Brenton Tarrant két christchurch-i mecsetben nyitott tüzet, ötven muszlimot – köztük nőket és gyerekeket – gyilkolt meg. A merényletet élőben közvetítette a Facebookon. Az elkövető feltételezhetően a fehér felsőbbrendűség eszméjének a híve.

A Facebook a támadás után csaknem két héttel, szerdán bejelentette, hogy kiterjeszti a vállalat gyűlöletbeszédre vonatkozó közösségi szabályozását, amely ezentúl a fehér nacionalizmust és a szeparatizmust népszerűsítő tartalmakra is vonatkozik. A vállalat közlése szerint a Facebook irányelvei már régóta tiltják a mások elleni, faji, etnikai vagy vallási alapú gyűlöletkeltést. Ebbe mindig is beletartozott a fehér felsőbbrendűség hirdetése. A cég azonban nem alkalmazta irányelveit kifejezetten a fehér nacionalizmust népszerűsítő tartalmakra, mivel ezt tágabban értelmezte.

A módosítást a jövő héttől ültetik át a gyakorlatba a Facebook közösségi hálón és az Instagram képmegosztó oldalon.

Ardern elmondta, hogy egyes országok – köztük például Ausztrália, Írország és Németország – intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy megbírságolhassák a közösségi portálok üzemeltetőit, ha nem korlátozzák a szélsőséges tartalmak terjedését. Ezt most Új-Zéland is fontolóra veszi.

A szigetországban pénteken országos megemlékezést tartanak a christchurch-i merénylet áldozatainak tiszteletére. Az eseményen 59 ország delegációja jelezte részvételét, jelen lesz többek között Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is. A szertartást az interneten élőben fogják közvetíteni.

Ardern szintén csütörtökön jelentette be, hogy a tervek szerint Vilmos cambridge-i herceg április végén Christchurch-be látogat. Új-Zéland a brit Nemzetközösség része, államfője a brit uralkodó, II. Erzsébet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.