Az Ukrán Biztonsági Szolgálat őrizetbe vette a donyecki szakadárok egyik volt „miniszterét”

A férfit ugyan név szerint nem nevezik meg a közleményben, de a hírportálnak a hatóságok megerősítették, hogy Ihor Ivakinról van szó, aki még az Oroszországból származó, a Kreml PR-embereként számon tartott Alekszandr Borodaj volt „miniszterelnök” akkori „kormányában” töltötte be a miniszteri tisztet.

Forrás: MTI2020. 01. 29. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elhárítóinak egy különleges művelet során sikerült átvinniük ukrán ellenőrzésű területre az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságból a szakadárok egyik volt szénipari miniszterét – hozta nyilvánosságra az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán, az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

A hatóság közleményéből nem derül ki világosan, hogy a miniszter maga akart átjönni az ukrán oldalra, vagy elfogták őt. A sajtóközleményben csak annyi szerepel, hogy a férfi az utóbbi időben fontolgatta, hogy elhagyja a szakadár „népköztársaságot”, és átmegy az ukrán ellenőrzésű oldalra.

A férfit ugyan név szerint nem nevezik meg a közleményben, de a hírportálnak a hatóságok megerősítették, hogy Ihor Ivakinról van szó, aki még az Oroszországból származó, a Kreml PR-embereként számon tartott Alekszandr Borodaj volt „miniszterelnök” akkori „kormányában” töltötte be a miniszteri tisztet. Borodaj egyes források szerint már a Krím Oroszországhoz csatolása felett is bábáskodott, majd jelentős szerepet játszott a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbantásában, s a válság legelején, 2014 májusa és augusztusa között a Donyecki Népköztársaság „miniszterelnöke” volt.

Ivakin miután lemondott „miniszteri” posztjáról, üzleti tevékenységbe kezdett.

Ukrajnában a férfi ellen büntetőeljárást indítottak terrorista csoport létrehozása címén.

Vallomásában – amelyből egy részletet videón is közzétett az SZBU – állítólag konkrét tényekkel szolgált Oroszországnak az egyes Donyec-medencei területek megszállásában játszott közvetlen szerepéről. Az SZBU közleménye szerint beszélt továbbá arról, hogy a Donyeck megyei megszállt területeken „tanácsadói” minőségben tartózkodó orosz állami hivatalnokok miként vesznek részt olyan bűnügyekben, amelyek során a helyi szénipari komplexumok működtetésére szánt orosz állami költségvetési pénzeket sikkasztanak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.