Az uniónak üzent a belarusz ellenzéki vezér

A Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja új választásokat szeretne kiírni.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 11:12
LUKASENKA, Aljakszandr; CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana
Szvjatlana Cihanouszkaja EPA/Taccjana Zenkovics Fotó: Taccjana Zenkovics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió ne ismerje el a Belaruszban augusztus 9-én tartott elnökválasztás hivatalos eredményét, mert csalással született! – kérte videóüzenetében Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt.

Egyben arra szólította fel az uniót, tartsa tiszteletben a belarusz nép választását. A szomszédos Litvániába menekült egykori angoltanár az Euórpai Unió rendkívüli, a belarusz helyzetet megvitatandó csúcsértekezlete előtt tette közzé angol nyelvű üzenetét a közösségi médiában. Az ellenzéki vezér úgy vélte, Lukasenka elvesztette legitimitását a belarusz nemzet és a világ szemében. Rámutatott, hogy ő a jogos győztese az elnökválasztásnak, ugyanakkor azt közölte,

hogy új voksolás kiírását szeretné, nemzetközi megfigyelők jelenlétével.

Ann Linde svéd külügyminiszter már fel is ajánlotta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leendő soros elnökeként kész Minszkbe utazni, hogy közvetítsen a belarusz kormány és az ellenzék között.

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főbiztosa a tagállamok külügyminiszteri tanácskozása után úgy nyilatkozott, hogy az unió nem ismeri el a Belarusz választások eredményét. Akkor azt is kilátásba helyezték, hogy célzott szankciókkal sújthatják azokat a tisztviselőket, akik felelősek a választási csalásokért és a tiltakozók elleni brutális fellépésekért. Az ügyben már a rendkívüli uniós csúcson döntés születhet, Magyarország a visegrádiakkal hangolja össze véleményét a kérdésben.

Aljakszandr Lukasenka egyébként tagadja, hogy csalások történtek az augusztus 9-i elnökválasztáson, és Oroszország segítségét kérte a helyzet rendezéséhez. Vlagyimir Putyin orosz államfő ehhez katonai erő bevetését is kilátásba helyezte. Kedden telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia államfővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is, akiket arra figyelmeztetett, ne avatkozzanak bele Belarusz belügyeibe. Kérdés azonban, hogy Moszkva meddig hajlandó elmenni Lukasenka hatalmának megőrzéséért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.