Az USA kormánya tiltólistára tett kínai cégeket az ujgurok elnyomása miatt

Forrás: MTI2019. 10. 08. 16:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány tiltólistára tett 28 kínai vállalatot és más szervezetet, mert részt vesznek a muszlim ujgur kisebbség elnyomásában – jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter hétfőn este.

A döntés értelmében amerikai vállalatok nem értékesíthetnek az érintett kínai cégeknek, szervezeteknek amerikai gyártmányú termékeket. Az esetleges további értékesítésekhez – egyedi esetekben – a kereskedelmi tárca külön engedélyére lesz szükség.

A minisztérium közleménye szerint a tiltólistára helyezettek közvetve vagy közvetlenül felelőssé tehetők a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgurok és más muszlim kisebbségi csoportok elnyomásáért.

„Az Egyesült Államok kormányzata és kereskedelmi minisztériuma nem tűrheti és nem is fogja tűrni az etnikai kisebbségek brutális elnyomását Kínában. Ez a lépésünk biztosítja majd, hogy az egyéni szabadság és a szabad vállalkozások világában kifejlesztett technológiáinkat ne használhassák fel védtelen kisebbségiek elnyomására” – írta közleményében Wilbur Ross.

Washington a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója előtt néhány nappal hozta meg e döntést.

A feketelistára helyezett vállalatok és szervezetek – köztük például a Hikvision és a Dahua – főként mesterséges intelligenciával és lehallgató-megfigyelő berendezések gyártásával foglalkoznak.

A hangcsoui székhelyű Hikvision szóvivője – amerikai lapok jelentései szerint – élesen bírálta Washington döntését, leszögezve, hogy ez éppen hogy „akadályozni fogja a globális vállalatokat az emberi jogok javításában szerte a világon”.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Államok az idén májusban a Huawei kínai telekommunikációs óriás ellen hozott hasonló intézkedést, amikor azzal vádolta meg, hogy megszegte az Irán elleni szankciókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.