Az USA nem szeretne a kettős kormányzást Afganisztánban

Washington „határozottan ellenzi” a kettős kormányzást Afganisztánban – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter abban a közleményben, amelyet hétfőn este adott ki, azt követően, hogy Afganisztánban beiktatták hivatalába az afgán elnököt, de felesküdött a választáson alulmaradt vetélytársa is.

Forrás: MTI2020. 03. 10. 7:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor üdvözölte Asraf Gáni elnök és vetélytársa, a tavaly szeptemberben tartott választásokból vesztesen kikerült Abdulla Abdulla nyilatkozatait, amelyekben támogatták az ország politikai erőinek kiegyezését célzó békefolyamatot.

„Az Egyesült Államok a két fél közötti békemegállapodáson munkálkodik” – szögezte le az amerikai külügyminiszter közleménye. Pompeo az ország jövője szempontjából elsődleges fontosságúnak nevezte egy egységes Afganisztán megteremtését és egy olyan afgán kormány létrehozását, amely a Gánihoz hű erők mellett másokat is befogad. „Határozottan ellenzünk minden olyan lépést, amelynek célja párhuzamos kormányzat életre hívása” – fogalmazott az amerikai közlemény, amely azonban nem nevezte meg Abdullát.

Asraf Gánit helyi idő szerint hétfő délelőtt, ünnepélyes keretek között iktatták be, és immár második ötéves elnöki ciklusát kezdte meg. Az ünnepségen amerikai részről jelen volt Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja, Austin Miller tábornok, az Egyesült Államok afganisztáni erőinek parancsnoka, továbbá magas rangú külföldi diplomaták, köztük Jamamoto Tadamicsi, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja is.

Gáni a kabuli elnöki palotában, Abdulla pedig a szomszédos kormányzati épületben tette le hivatali esküjét. Az ünnepségek idején két pokolgép is robbant Kabulban, a merényletekért később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Kabulban Sonny Leggett ezredes, az afganisztáni amerikai kontingens szóvivője hétfőn közleményben jelentette be, hogy a tálibokkal kötött megegyezés értelmében az amerikai csapatok megkezdték az előkészületeket a csapatcsökkentéshez. A közép-ázsiai országban szolgáló 13 ezernyi amerikai katona létszámát az elkövetkező négy hónapban 8600 főre csökkentik.

A csapatcsökkentést az amerikai kormányzat nem kötötte az afganisztáni helyzet stabilitásához, vagy az afgán erők közötti béketárgyalások kimeneteléhez. Sőt, Donald Trump amerikai elnök a napokban egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem tartja elképzelhetetlennek azt sem, hogy a tálibok ismét átvegyék a hatalmat afgán földön.

Az amerikai kormányzat február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá a későbbi afganisztáni megbékélést is lehetővé tevő megállapodást a tálibok képviselőivel. A történelminek minősített megállapodás értelmében a tálibok biztonsági garanciákat adtak Washingtonnak, cserében az amerikai és a külföldi csapatok először csökkentik, majd teljesen kivonják erőiket Afganisztánból.

Március 2-án Mark Esper amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy jóváhagyta a részleges kivonulás megkezdését, amelynek részleteiről az Afganisztánban lévő amerikai katonai vezetők döntenek.

Washington hosszú távú terve az, hogy 14 hónapon belül valamennyi amerikai katonát kivonják Afganisztánból, feltéve, hogy a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek, és betartják azt a biztonsági garanciát is, hogy nem használják Afganisztán területét az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra, valamint nem működnek együtt a biztonságukat fenyegető szervezetekkel és személyekkel sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.