Az USA szankciót léptetett életbe az iráni Atomenergia Szervezet és a vezetője ellen

Forrás: MTI2020. 01. 30. 19:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington szankciót léptetett életbe az iráni Atomenergia Szervezet és a vezetője ellen – jelentette be csütörtökön az amerikai Pénzügyminisztérium.

A minisztérium honlapján bejelentett intézkedés értelmében befagyasztják a teheráni székhelyű Atomenergia Szervezet és vezetője, Ali Akbar Szálehi esetleges amerikai vagyonát és javait, továbbá megtiltják amerikai pénzügyi intézményeknek a velük való üzleti kapcsolatokat.

Az amerikai kormányzat – amely 2018-ban egyoldalúan kivonult a 2015-ben megkötött hathatalmi iráni atomalkuból – már többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot az atomprogramja miatt. Hivatalos amerikai álláspont szerint annak érdekében, hogy ezzel egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott, és tavaly júniustól elkezdte fokozatosan felmondani az atomalkuban vállalt kötelezettségeit.

Washington tavaly novemberben véget vetett a szankciók alóli átmeneti felmentésnek a fordói atomlétesítményt illetően, miután Haszán Róháni iráni elnök bejelentette, hogy elkezdik a létesítmény centrifugáinak feltöltését uránnal. Szálehi akkor bejelentette, hogy Irán újabb 30 korszerű, IR-6-os típusú urándúsító centrifugát helyez üzembe. Ezzel megduplázta a centrifugák számát, újabb lépést téve a 2015-os nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségek folyamatos felmondásában.

Amerikai sajtóértesülések szerint a Trump-adminisztráció ugyanakkor várhatóan további 60 napra megújítja az araki nehézvizes reaktor, a buseri atomerőmű, és a teheráni kísérleti célokat szolgáló reaktor békés célokat – tehát nem atomfegyver előállítását – szolgáló tevékenységének szankciók alóli felmentését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.