Az USA támogatja a szomáliai kormány terroristák elleni harcát

Az Egyesült Államok kormánya 29 év után nyitja újra nagykövetségét a szomáliai fővárosban, emellett az amerikai hadsereg kiképzéssel és légicsapásokkal támogatja a kormányt a szunnita fundamentalisták elleni harcában. Szerdán hat szomáliai katona vesztette életét egy támadásban. Mint azt Mohamed Abdi, a szomáliai fegyveres erők tagja elmondta, egy út mentén elhelyezett bomba robbant fel a főváros közelében, aminek következtében megsemmisült egy katonai jármű.

Forrás: MTI2019. 10. 02. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette a szomáliai fővárosban, Mogadishuban található nagykövetségének újranyitását csaknem 29 év után. Az amerikai nagykövetség 1991. január 5-e óta volt zárva az afrikai országban.

A nagykövetség a mogadishui repülőtér közelében, egy megerősített védelmű területen található, a nemzetközi képviseletek többsége, valamint az ENSZ-képviselet mellett. Mint azt Donald Yamamoto, az Egyesült Államok szomáliai nagykövete mondta, a diplomáciai képviselet az együttműködés javítását, valamint az Egyesült Államok nemzeti stratégiai érdekeinek előmozdítását szolgálja.

Az erről beszámoló EFE spanyol hírügynökség azonban megjegyzi, hogy a mostani amerikai bejelentésre azt követően került sor, hogy az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezet hétfőn megpróbálta megtámadni a Mogadishutól 90 kilométerre északnyugatra található Baledogle katonai támaszpontját, ahol amerikai katonák képzik ki a szomáliai különleges erők tagjait. Senki sem sebesült meg, mivel – ahogyan azt Washington állította – a biztonsági erőknek sikerült visszaverniük a támadást még azelőtt, hogy a dzsihadistáknak sikerült volna bejutniuk.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.

Az amerikai hadsereg kiképzéssel és légicsapásokkal támogatja a kormányt a szunnita fundamentalisták elleni harcában.

Szerdán hat szomáliai katona vesztette életét egy támadásban. Mint azt Mohamed Abdi, a szomáliai fegyveres erők tagja elmondta, egy út mentén elhelyezett bomba robbant fel a főváros közelében, aminek következtében megsemmisült egy katonai jármű. A dpa német hírügynökség szerint a meggyilkolt katonák egy olyan elit egység tagjai voltak, amelyet az amerikai erők részesítenek kiképzésben. A támadás tényét a védelmi minisztérium megerősítette az állami rádióban. A támadás végrehajtójaként az al-Shabaab jelentkezett az őt támogató Andalus nevű rádióadón.

Szomáliában Mohamed Sziad Barre diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatosan polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés. Az országban radikális iszlamista milíciák, hadurak és fegyveres bűnözői csoportok folytatnak harcot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.