Az USA újabb vámemeléssel fenyeget

Christine Lagarde, a ­Nemzetközi Valuta­alap vezérigazgatója jelezte, a G20-talákozó fő témája a világ két legnagyobb gazdasága között fennálló kereskedelmi feszültség enyhítése lesz.

Mártonffy Attila
2019. 06. 12. 15:06
Shipping containers are pictured at Yusen Terminals at thew Port of Los Angeles
Washington a hó végi oszakai csúcs előtt javítja alkupozícióját Fotó: Mike Blake Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai áruk újabb körére helyezte kilátásba büntetővámok kiszabását Donald Trump amerikai elnök, amennyiben az e hó végén tartandó G20-csúcstalálkozón nem jut dűlőre Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfővel a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban. Miután Washingtonban a múlt hónapban kudarcba fulladt a kereskedelmi vitát feloldani hivatott tárgyalások legutóbbi fordulója, Trump ismételten kifejezte szándékát, hogy kész találkozni a kínai elnökkel a június 28–29-i oszakai csúcson, s csak azután dönt az újabb vámok bevezetéséről.

A vámemelés következő menete 300 milliárd dollár értékű kínai exportárut sújtana, ez lényegében az a maradék árukör, amely az előző büntetőintézkedésekbe nem került bele. – A program szerint találkozunk (Hszivel) és beszélgetünk. Úgy gondolom, érdekes dolgok fognak történni, majd meglátjuk, mik – közölte a Reuters szerint Trump újságírókkal a Fehér Házban. Peking ugyanakkor eddig nem igazolta vissza, hogy találkozót akarna a két vezető között. A kínai külügyminisztérium ugyanakkor még hétfőn közölte, hogy nyitott a további kereskedelmi tárgyalások előtt, a vezetők esetleges személyes megbeszéléséről viszont egy szót sem szólt.

Washington a hó végi oszakai csúcs előtt javítja alkupozícióját
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok eddig összesen 250 milliárd dollár értékű kínai terméket sújtott 25 százalékos büntetővámmal, ebből 200 milliárdra május 10-től él az intézkedés. A kereskedelmi tárgyalások kimenetélétől függően pedig további 300 milliárd dollár ­értékű, Kínából származó importárura helyeztek kilátásba ugyancsak 25 százalék pótvámot. Peking válaszul hatvanmil­liárd dollár értékű amerikai árut adóztatott meg.

Az USA azt rója fel, hogy Peking az eddigi tárgyalások hónapjai alatt nem hajtotta végre az ígért szerkezeti reformokat, még mindig lopja az amerikai szellemi termékeket és kereskedelmi titkokat, támogatja az állami vállalatokat, továbbá nem biztosít elég hozzáférést a kínai piachoz az amerikai cégek számára. A bajokat csak tetézi a Huawei kínai távközlési óriáscég feketelistára tétele. Befektetők attól tartanak, hogy a kereskedelmi háború további eszkalálódása egyre szigorúbb ellenlépéseket vált ki Kínából is. Peking is tiltólistára tehet amerikai vállalatokat, sőt megtilthatja a technológiai ipar számára létfontosságú ritkaföldfémeknek az Egyesült Államokba irányuló exportját. A Fitch Ratings intézet szerint ez utóbbi lépés súlyos csapást mérhet az amerikai technológiai szektorra, de a kínai ágazatokat sem kímélné.

Christine Lagarde, a ­Nemzetközi Valuta­alap vezérigazgatója jelezte, a G20-talákozó fő témája a világ két legnagyobb gazdasága között fennálló kereskedelmi feszültség enyhítése lesz. Kína közben bejelentette, hogy idei májusi exportja az amerikai büntetővámok ellenére, 1,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi számokhoz képest. Igaz, egyidejűleg a kínai import három év óta a legnagyobb ütemben esett vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.