Az utasok a halálukra készültek a denveri repülőjáraton + videó

Az utasszállító repülőgép jobboldali hajtóműve az utasoktól néhány méterre robbant fel.

2021. 02. 21. 12:55
Denver
Residents take pictures of debris fallen from a United Airlines airplane's engine on the neighborhood of Broomfield, outside Denver, Colorado, on February 20, 2021 - A United Airlines flight suffered a fiery engine failure February 20, shortly after taking off from Denver on its way to Hawaii, dropping massive debris on a residential area before a safe emergency landing, officials said. "Flight UA328 from Denver to Honolulu experienced an engine failure shortly after departure, returned safely to Denver and was met by emergency crews as a precaution," United said on Twitter. "There are no reported injuries onboard," it added. (Photo by Chet Strange / AFP) Fotó: Chet Strange Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy meghibásodott repülőgép roncsai hullottak Denver egyik lakónegyedére szombaton kora délután. A United Airlines amerikai légitársaság egyik utasszállító gépének meghibásodott a jobboldali hajtóműve, majd nem sokkal felszállás után szétrobbant. Szemtanúk felvételei szerint a motor teljesen lángba borult.

„Mayday, a motor meghibásodott, azonnal vissza kell fordulnunk”

– idézi a Reuters hírügynökség a repülőgép pilótájának szavait, melyet a Liveatc.net weboldalon tettek közzé.

A 328-as járatszámú, a hawaii Honoluluba tartó gépen 231 utas és a tíztagú személyzet tartózkodott. A baleset során sérülés nem történt, miután a Boeing 777–200 típusú gép pilótái észlelték a hajtómű meghibásodását, visszafordultak a denveri repülőtérre, és sikeres kényszerleszállást hajtottak végre. A légitársaság közölte, hogy az utasoknak helyet biztosítanak a következő, szintén a szigetre tartó járaton.

– A gép egyszer csak rázkódni kezdett, majd hirtelen, elhagyva az addigi magasságot, elkezdtünk zuhanni. Azt hittem, végünk van

– mesélte David Delucia, a járat egyik utasa, hozzátéve, hogy feleségével magukhoz vették a személyazonosító okmányaikat tartalmazó pénztárcájukat, hogy ha esetleg lezuhannának, azonosítani tudják a holttestüket a hatóságok.

Egy férfi a repülőgép lezuhant roncsdarabját fotózza Denver város egyik lakónegyedének utcáján, miután a United Airlines egyik repülőgépének hajtóműve nem sokkal felszállás után felrobbant
Fotó: AFP/Chet Strange

Sajtóértesülések szerint a repülőgép már majdnem elérte a repülési magasságot, amikor hirtelen nagy robbanás rázta meg az utasteret egy erős villanás kíséretében. A környéken élő Tyler Thal az amerikai Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy éppen sétálni volt a családjával, amikor észrevette, hogy egy repülőgép szokatlanul alacsonyan repül. Egy másik, szintén a lakónegyedben élő férfi, Kirby Klements pedig a házában tartózkodott a feleségével, bentről látták, ahogy az ablak előtt egy hatalmas roncsdarab lezuhan. A repülőgép alkatrésze a férfi teherautóját találta el. A helyi rendőrség felszólította a lakókat, hogy ne nyúljanak a roncsokhoz, és legfőképpen ne mozdítsák meg őket. Az országos közlekedésbiztonsági hatóság megkezdte a baleset vizsgálatát.

– Ha tíz méterrel arrébb zuhan le, akkor az a ház tetejét éri. És ha valaki a teherautóban ült volna, akkor azt agyoncsapja

– magyarázta Klements, aki látta a hajtómű egy darabban lezuhanó, mintegy 4,5 méter átmérőjű peremét. A férfi hozzátette, hogy apró roncsdarabok még hosszú percekig hullottak a környékre.

Repülésbiztonsági szakértők szerint az ilyen jellegű balesetek meglehetősen ritkák, többnyire akkor fordulnak elő, ha a motor belsejében lévő hatalmas forgótárcsák valamilyen meghibásodást szenvednek, és megtörik a motor körüli burkolatot. John Cox, egy visszavonult pilóta elmondta, hogy a pilótákat felkészítik a képzés során, hogy az ilyen esetekben hogyan kell reagálniuk.

– A lángoló motor félelmetesen néz ki, az ilyen meghibásodások azonban nagyrészt nem követelnek életeket

– magyarázta.

Hasonló baleset 2018 áprilisában történt, amikor a Southwest Airlines amerikai légitársaság New York városából Dallasba tartó, Boeing 737–7H4 típusú járatán szintén motorhibát észleltek a pilóták: az egyik hajtómű Pennsylvania felett felrobbant. Akkor egy utas életét vesztette, és nyolcan megsérültek, a járaton 149-en tartózkodtak. 2010-ben pedig a Qantas ausztrál légitársaság Airbus A380-as típusú gépe hibásodott meg nem sokkal azután, hogy elhagyta a szingapúri repülőteret: ekkor egy nem megfelelően legyártott alkatrész okozta a balesetet. A járaton tartózkodó 469 személynek nem esett baja, a pilóták visszafordították a gépet, és sikeresen leszálltak Szingapúrban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.