Az utca népe a hadsereggel szemben

Jelentősen nőtt a szudáni tüntetések halálos áldozatainak száma: immár legalább százan vesztették életüket és több százan sebesültek meg hétfő óta a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban Kartúmban. A demokráciapárti tüntetők az átmeneti katonai tanács uralma helyett civil kormányzást követelnek. Kína és Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megakadályozta a szudáni erőszakot elítélő határozattervezetet.

Munkatársunktól
2019. 06. 06. 15:54
Sudanese protesters use burning tyres to erect a barricade on a street, demanding that the country's Transitional Military Council hand over power to civilians, in Khartoum
Két hónappal Omar el-Besír megbuktatása után sem csillapodik az erőszak. Civil kormányzást akarnak az emberek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halálos áldozatok száma azt köve­tően nőtt meg ugrásszerűen Szudánban, hogy a biztonsági erők hétfőn erőszakkal oszlatták fel a kartúmi védelmi miniszté­rium előtt két hónapja ülősztrájkoló, többezres tömeget. Médiaértesülések szerint a rajtaütést a gyors reagálású erők elit egysége vezette, amelynek tagjai – emberi jogi csoportok szerint – szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, továbbá civileket mészároltak le az ország dárfúri régiójában. A nemzetközi közösség határozottan bírálta a biztonsági erők eljárását.

Az ellenzékkel kapcsolatban álló Szudáni Orvosok Központi Bizottsága nevű szervezet tegnapi közlése szerint egyedül hétfőn több mint 35-en vesztették életüket. Hírek szerint tegnap 40 holttestet emeltek ki a Nílusból. A demokráciapárti tüntetők azt követelik, hogy távozzon az afrikai országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács, és adja át helyét egy civil vezetésű kormánynak, jelentették hírügynökségek.

Két hónappal Omar el-Besír megbuktatása után sem csillapodik az erőszak. Civil kormányzást akarnak az emberek
Fotó: Reuters

Az ülősztrájk hétfői felszámolását követően a katonai tanács felmondta a fő ellenzéki koalícióval megkötött összes megállapodását, és jelezte: átmeneti kormányt hoz létre, valamint hét-kilenc hónapon belül választásokat tart nemzetközi felügyelet mellett. Az átmeneti katonai tanácsot vezető Abdel-Fattáh al-­Burháni tegnap azonban jelezte, a tanács továbbra is hajlandó tárgyalni az ellenzéki csoportokkal, de feltételek nélkül. A tüntetők az ülősztrájk feloszlatását követően is hangsúlyozták, folytatják a tiltakozó megmozdulásokat. A demonstrálók két hónappal ezelőtt – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb távozzon a hatalomból. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások erről.

Tegnapra virradóra Kína és Oroszország megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén annak a határozattervezetnek az elfogadását, amely elítélte volna a szudáni erőszakcselekményeket. A helyzet miatt Németország és Nagy-Britannia indítványozta a rendkívüli ülést és határozattervezetet terjesztett be. Ez a többi közt felszólította volna a katonai tanácsot és a tüntetőket, hogy békés úton oldják meg a válságot. Kína határozottan ellenezte a szövegtervezetet, Oroszország pedig ragaszkodott ahhoz, hogy várják meg az Afrikai Unió véleményét – közölték diplomaták. Dmitrij Poljanszkij orosz nagykövet azt mondta: a tervezet kiegyensúlyozatlan volt, pedig egy ilyen helyzetben „nagyon óvatosnak kell lenni, mert elmérgesíthetjük azt”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.