Az utcai harcokat kultúrharc követi

A világ vezető médiaszolgáltatói elkezdték az eddiginél is tudatosabban szűrni a tartalmaikat.

Magyar Nemzet
2020. 06. 12. 21:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Black Lives Matter amerikai mozgalom tüntetéshullámának egyik sajátos következménye, hogy a világ vezető médiaszolgáltatói elkezdték az eddiginél is tudatosabban szűrni a tartalmaikat, nehogy azok politikailag inkorrekt üzenetet tartalmazzanak. A rasszizmusvitának elsőként a világhírű Tom és Jerry rajzfilm esett áldozatul még 2014-ben: az Amazon szolgáltató akkor olyan üzenettel tűzte műsorára a most nyolcvanéves mesét, hogy az bizony „rasszista előítéleteket tartalmazhat, hiszen ez egykor elfogadott volt az amerikai társadalomban”. – Ezek az ábrázolások helytelenek voltak akkor, és ma is azok – fűzte hozzá az Amazon. Szerintük a Tom és Jerry egyik figurája, a fekete házvezetőnő tisztán rasszista sztereotípiákból épül fel.

A Black Lives Matter friss megmozdulásai következtében a minap a Magyarországon is népszerű, világszerte több mint 182 millió felhasználóval bíró Netflix jelentette be, hogy összesen négy sorozatot töröl a tárából, mert azok rasszistaként értelmezhető szereplőket, elemeket tartalmaznak. Ezek egyikének, az Angry Boys – hazánkban Dühös fiúk néven ismert – vígjátéknak az volt a bűne, hogy az egyik színész feketére festett arccal és afroparókában játszotta a karakterét. A Netflix a rasszizmusellenesség nevében Black Lives Matter néven létrehozott egy olyan sávot is, amelyen a felhasználók kizárólag feketék életéről szóló, illetve feketéket felvonultató filmeket és sorozatokat nézhetnek. A műsorszolgáltató szűrőbeállításai között így most az akciófilmek, drámák, horrorfilmek mellett a Black Lives Matter is külön műfajként szerepel.

Szintén nagy visszhangot kapott, hogy a héten az HBO az 1939-ben bemutatott, az amerikai polgárháború idején játszódó Elfújta a szél című filmet távolította el, mondván: az alkotás felmagasztalja a rabszolgatartást. A szolgáltató azt is közölte, hogy a hollywoodi klasszikus majd visszatér a képernyőkre, de ahhoz „történelmi kontextust” kívánnak fűzni. Az Elfújta a szél tíz Oscar-díjat nyert alkotás, amelyet ma is az egyik legnagyobb bevételt hozó filmként tartják számon. Nem csoda tehát, hogy a közösségi médiában rengeteg felhasználó és konzervatív politikus is rosszallását fejezte ki a lépés miatt, mert szerintük az a művészet és a történelem megmásítására tett kísérletnek minősül.

Eközben Nagy-Britanniában a Little Britain – itthon Angolkák néven futó – sorozatnak mondhatnak búcsút a rajongók, hiszen a BBC-tárból és a Netflixről is lekerült. A 2000-es évek elején készült, de ma is népszerű szkeccssorozat görbe tükröt kívánt állítani a brit társadalom elé. Míg a kritikusok szerint a készítők viccet csináltak az amúgy is kiszolgáltatott rétegekből, a The Daily Telegraph konzervatív lap azt írja: a sorozat eltávolítása veszélyes precedenst teremt a vígjátékok területén. – Sosem a jó ízlés irányította, de pont ez volt a lényeg – írták a szigetországban díjakat is elnyerő sorozatról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.