Azonnali tűzszünetre szólították fel a tálibokat világszerte

A közleményt a NATO és az Európai Unió is aláírta, a tálib terjeszkedés már a fővárost fenyegeti.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 19. 11:48
null
Kandahár, 2021. július 15. Az afgán biztonsági erõk fegyveresei egy ellenõrzõponton a dél-afganisztáni Kandahár tartományban lévõ Szpin Boldak település közelében 2021. július 14-én. A radikális iszlamista tálibok elfoglalták a Szpin Boldak-i határátkelõhelyet, amely Afganisztánt a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartománnyal köti össze. A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból májusban. MTI/EPA/M. Sadiq Fotó: M. Sadiq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali tűzszünetre szólította fel az afganisztáni kormányellenes tálibokat tizenöt ország kabuli diplomáciai missziója, valamint a NATO és az Európai Unió képviselője hétfőn, nem sokkal az afgánközi béketárgyalások újabb fordulója után, egy nappal az Íd al-Adhá iszlám ünnep előtt. Az észak-atlanti szövetség, az EU, valamint a közleményt aláíró országok – az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia – sürgették a tálibokat, hogy hagyjanak fel a harcokkal és kötelezzék el magukat a válság politikai megoldása mellett, különös tekintettel a kedden tartandó ünnepre.

Az afgán biztonsági erők fegyveresei egy ellenőrző ponton a dél-afganisztáni Kandahár tartományban lévő Szpin Boldak település közelében július 14-én
Fotó: MTI/EPA/M. Sadiq

Jóllehet az utóbbi években a radikálisok az iszlám ünnepek idejére rendre tűzszünetet hirdettek, az idén nem tettek erről szóló bejelentést, dohai szóvivőjük, Mohamed Naím pedig cáfolta a sajtóban nemrég megjelent hírt is, amely szerint tűzszünetet ajánlottak fel abban az esetben, ha Kabul elengedi a bebörtönzött társaikat. A katari fővárosban a hét végén tartották az afgánközi megbeszélések újabb fordulóját a kabuli kormány és a tálibok között.

– A felek megegyeztek a békefolyamat felgyorsításában, hogy mihamarabb igazságos és tartós megoldást találjanak az afganisztáni helyzetre

– szögezték le a radikálisok közleményben, amely azonban szintén nem tesz említést az Íd al-Adhá idején hagyományossá vált tűzszünetről.

Mohammad Iszmail Hánnak, a nyugat-afganisztáni Herát tartomány mudzsahedjei volt vezetőjének fegyveresei állnak egy ellenőrző ponton Herátban július 9-én
Fotó: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

A kabuli kormányt képviselő küldöttség vezetője, Abdulla Abdulla, a nemzeti megbékélési tanács vezetője a Twitteren megerősítette, hogy megegyeztek a tárgyalások folytatásában, egyetértésre jutottak a civilek védelmében és a koronavírus elleni küzdelemben is. Elemzők mindazonáltal megemlítik, hogy a hét végi egyeztetéseken a feleknek számos konkrét dologról kellett volna megállapodniuk, a tűzszünet mellett egy átmeneti kormány megalakításáról, a foglyok szabadon bocsátásáról és az alkotmányról is. Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a külföldi haderő kivonása. A szélsőséges tálibok azóta óriási területeket vontak az ellenőrzésük alá, és már a fővárost, Kabult fenyegetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.