Azonnali uszításba torkollt egy trianoni magyar emlékmű felavatása

Azonnali uszításba torkollt egy trianoni magyar emlékmű felavatása, amely abból fakadt, hogy a horvát liberális média képviselői nem tudtak lefordítani egy két szóból álló idézetet – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 09. 13:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas öngólt lőtt provokációjával a horvát liberális média, amikor kiragadott egy képkockát Orbán Viktor, magyar miniszterelnök egy Facebookra feltöltött videójából.

A videón Orbán Viktornak a Sátoraljaújhelyen felállított Trianon emlékmű avatásán elmondott emlékbeszéde hallható, és egy képkockán látszik, hogy emlékplakettet állítottak az egykor Osztrák-Magyar Monarchián belül Magyarországhoz tartozó Fiume kikötővárosának is, melyen az áll: Fiume – „Tengerre magyar”. Nyilván nem elvárható még egy, a környéken jelentős magyar kisebbséggel rendelkező országban sem, hogy horvát lapok tisztában legyenek a mondat történelmével, és tudják, hogy a mondatot Kossuth Lajosnak, Magyarország egykori kormányzójának tulajdonítják, mellyel felhívja a magyar fiatalokat, hogy szálljanak tengerre, legyenek tengerészek.

A liberális horvát sajtó azonban, feltehetően a Google Fordító segítségével félrefordította a mondatot („Rijeka – Mađarska do mora”, ami annyit jelent, hogy Magyarország a tengerig), és azonnal uszítani kezdtek. A Novi List vagy a 24 Sata kitartóan kezdték terjeszteni az álhírt, miszerint Orbán Viktor megemlékezésében feszültséget akar szítani a két ország között. A cikkek akkora port kavartak, hogy Oleg Butkovic horvát közlekedésügyi miniszter is megszólalt az ügyben, közölve, hogy a kormány „nem reagál olcsó provokációra” és figyelmeztetett, hogy a történelem történelem marad.

Az esetre Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is reagált bejegyzésében, melyben leszögezi, hogy a fake news gyárak már nemzeteket sem restek egymás ellen fordítani és ezzel rombolni a két ország történelmi jószomszédi viszonyát.

Nehezen érthető a horvát politikusok magatartása

Több tiszteletet várunk el azoktól a horvát politikusoktól, akik az elmúlt napokban alaptalanul kritizálták Magyarországot és álhíreket terjesztettek Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán kedden.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.