Ázsia jó része még nincs túl a nehezén

Két új vakcina várható előállításáról számolt be a minap a kínai állami televízió, ami újabb jele annak, hogy Peking igyekszik a vírus elleni harc éllovasaként feltünteni magát. A statisztikák alapján erre van is oka, hiszen miközben Kínában továbbra is csökkennek az új koronavírusos megbetegedések, Ázsia más országai még messze nincsenek túl a nehezén.

Buzna Viktor
2020. 03. 05. 10:18
HSZI Csin-ping
Hszi kínai elnök kutatók között. Küzdenek a kórral Fotó: Csü Peng Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új hős született a kínai médiában: Csen Vej (Chen Wei), a Népi Felszabadító Hadsereg vezérőrnagya, aki a koronavírus elleni küzdelem tudományos tevékenységét vezeti. Az ebola terminátora néven ismert, 54 éves virológus rászolgált a kínai nép tiszteletére. A 2003-as SARS-járvány idején ő dolgozott ki egy széles spektrumú vírusellenes hatóanyagot, majd 2008-ban a vencsuani földrengés idején vezette a járványügyi részleget. Ragadványnevét 2014-ben, a Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány idején kapta, amikor a vírus hatékony kezelésére alkalmas vakcina kidolgozásán dolgozó kutatócsoport élén állt.

Csen Vej nyilatkozott a kínai állami televíziócsatornának: a CCTV műsorában bemutatták a virológiai kutatásokért felelős Katonai Egészségügyi Akadémia eddigi eredményeit. Eszerint két készítmény, a betegeken alkalmazható gyógyszer és egy megelőzést szolgáló vakcina elkészítése is várható. A riportot követően, majd pedig a kínai közösségi médiában és a Twitter mikroblogon is olyan fotók jelentek meg, amelyeken az látható: Csen Vejnek egy katonai sátorban injekciót adnak be. Azt azonban hivatalos forrás nem erősítette meg, hogy a magas rendfokozatú kínai katonaorvos a tévéműsorban egyébként ismertetett valamelyik hatóanyag tesztelésére vállalkozott volna.

A pekingi kommuniká­ciós gépezet mindenesetre látványosan kampányüzemmódba kapcsolt, hogy mind a kínaiakat, mind a nemzetközi közvéleményt meggyőzze: nem csak a koronavírus belföldi tejedése felett gyakorol teljes kontrollt, de a járvány elleni globális harcnak is az élén áll. Az előbbi állítást illetően a politikai vezetésnek könnyebb dolga van, Kínában ugyanis továbbra is bizakodásra okot adó statisztikákról szólnak a hírek. Tegnap 119 új fertőzést regisztráltak országosan, ezzel folytatódik a múlt hétvégén indult, fokozatos csökkenés, noha globálisan a több mint háromezer elhunyt legnagyobb része továbbra is kínai. A kínai ipari minisztérium tegnap bejelentette, keddig a járműgyártó üzemek 84 százalékánál újraindult a termelés a koronavírus miatti februári kényszerleállás után. A minisztérium adatai szerint a járműgyártó ágazatban dolgozók kétharmada vette már fel a munkát keddig. Az autóiparról szóló, szintén tegnap közölt hír a koronavírus gazdaságra gyakorolt baljós hatására hívta fel a figyelmet: Kínában, a világ legnagyobb autópiacán, nyolcvan százalékkal esett az új autók eladása februárban.

Ezzel szemben Dél-Koreában továbbra is kritikus a helyzet. A járvány kitörése óta Kína után itt regisztrálták a második legtöbb megbetegedést, s a betegség egyre csak terjed. Tegnap 435 új esetet regisztráltak, ami bár javulást mutat a keddi, rekordmagas 851 esethez képest, a kelet-ázsiai országban a fertőzések teljes száma már meghaladja az 5600-at.

Hszi kínai elnök kutatók között. Küzdenek a kórral
Fotó: MTI

Nincsenek túl a járványon Japánban sem. Tegnap ezer fölé emelkedett a fertőzéses esetek száma, ami megkongatta a vészharangot a politikában. A Tokióban esedékes, 2020-as nyári olimpiáért felelős miniszter bejelentette, van rá esély, hogy elhalasztják a sportrendezvényt. Hasimoto Szejko a japán parlamentben beszélt az előkészületekről. A politikusnő elmondta: arra számítanak, hogy a játékokat a tervezett időben megtartják, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) folytatott megbeszélések alapján sor kerülhet a halasztásra. Ezzel szemben a NOB elnöke, Thomas Bach azt üzente a sportolóknak, mindenki folytassa a felkészülést az olimpiára. –

A NOB végrehajtó bizottságának ülésén sem a törlés, sem az elhalasztás szó nem hangzott el – fogalmazott Bach azt a tanácskozást követően, amelyet a koronavírus terjedésének az ötkarikás játékok előkészületeire gyakorolt hatásáról folytattak.

Szerdai hírek szerint csaknem minden iráni tartományban jelen van az új koronavírus, és Irakban is meghalt az első beteg. A teheráni egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az utóbbi egy napban 586 újabb embernél mutatták ki a fertőzést, és 15-en haltak meg a betegségben, így szerdáig 92 halálos áldozatot követelt az új vírus. Az iráni állami tévé bejelentette, hogy a pénteki nagyimákat nem tartják meg egyetlen tartományi székhelyen sem. A Közel-Keleten 3140 fertőzött van, azonban a nem iráni eseteknek is Iránhoz van közük, amely a járvány egyik gócpontja a világon a kínai Vuhan város után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.