Ázsia túljutott a nehezén

Statisztikák szerint kedd éjfélig Vuhanban mindössze 13 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, a tartomány egyéb részeiről pedig immár hatodik napja nem számoltak be újabb fertőzésről.

Buzna Viktor
2020. 03. 12. 6:30
CHINA-WUHAN-XI JINPING-COVID-19-EPIDEMIC PREVENTION AND CONTROL-INSPECTION (CN)
A kínai államfő-pártfőtitkár vuhani látogatáson. Alig van már új eset Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár héttel ezelőtt még amellett érveltek elemzők, hogy a Kínai Kommunista Párt akár bizalmi válsággal is szembesülhet a koronavírus terjedése, illetve a járvány miatt hozott intézkedések miatt. A felvetés nem volt alaptalan, amit a pekingi vezetés kommunikációs kampánya is alátámasztott. Mind belföldön, mind a globális térben gőzerővel hirdették, hogy uralják a helyzetet: élen járnak a vakcinafejlesztésben, a Kínában csökkenő új fertőzések száma miatt pedig felajánlották segítségüket a járvánnyal sújtott más országoknak is.

Akkor egy amerikai Kína-elemző, Bill Bishop arról kezdett vitát, vajon milyen egyéb jelei lesznek annak, hogy Kínában valóban elülni látszik a járvány. Három ilyen intézkedést gyűjtött össze a nemzetközi közösség: a párt bejelenti, hogy megtartja pártkongresszusát, hogy újranyitnak az iskolák, illetve hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök a járvány epicentrumába, Vuhanba utazik.

A kínai államfő-pártfőtitkár vuhani látogatáson. Alig van már új eset
Fotó: Europress/AFP

A három közül az utolsó bekövetkezett, Hszi Csinping – a javuló statisztikák ellenére is nagy kockázatot vállalva – kedden Vuhanban tájékozódott a helyzetről. Márpedig a pekingi narratíva szerint Hszi csatát nyert a vírus elleni harcban, biztosítva a „háborús tapasztalatot”, amivel eddig a kommunista vezetők közül csak a Kínai Népköztársaságot megalapító Mao Ce-tung büszkélkedhetett.

A látogatást újabb jó hírek követték, szerdai statisztikák szerint kedd éjfélig Vuhanban mindössze 13 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, a tartomány egyéb részeiről pedig immár hatodik napja nem számoltak be újabb fertőzésről. Kína szárazföldi területén, Hupej tartományon kívül 11 újabb fertőzöttet jelentettek kedd éjfélig, akik közül tíz páciens külföldön fertőződött meg.

Szintén bejelentették, hogy egyes vállalatok ismét megkezdhették a tevékenységüket a fertőzött térségben. Bár mindettől még Kínában nem állt vissza minden a régi kerékvágásba, egyelőre úgy tűnik, van kiút a példátlan világpánikot okozó járványból. Ázsia más országaiban is enyhülni látszik a helyzet. Dél-Korea közölte, túl vannak a járvány csúcspontján.

Több mint 7700 regisztrált esetükkel jelenleg a negyedik legfertőzöttebb országnak számítanak. A globális listát továbbra is Kína vezeti mintegy 80 ezer fertőzöttel és háromezer halálesettel. A második helyen Olaszország, míg a harmadik helyen Irán áll, vagyis a járvány nyugatra húzódik, inkább Európa néz nehéz időszak elé.

Emlékezetes, a közép-kínai Hupej tartományban decemberben diagnosztizálták az új vírus első fertőzöttjeit, de a helyi hatóságok megpróbálták elhallgatni a vírus felbukkanását, írta a távirati iroda.

Többeket, köztük helyi orvosokat – akik megpróbáltak figyelmeztetni a veszélyre – elhallgattattak. De Peking később szigorú óvintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére, és nemzetközi összefogásra szólított fel azt követően, hogy a járvány másutt is kitört. A múlt hét végén Kína húszmillió dollárt ajánlott fel az Egészségügyi Világszervezetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.