Babis és Zeman javítaná a külügy hibáit

2019. 02. 11. 13:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen megosztja a cseh kormánykoalíciót a külügyminiszter, Tomás Petrícek személye, akinek tevékenysége a cseh–magyar diplomáciai kapcsolatok terén is számos bírálatot váltott ki. A Prague Daily Monitor nevű hírportál hétvégi jelentése szerint az Andrej Babis kormányát kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja elégedetlen Petrícek munkájával, és a távozását sürgeti.

A kommunisták legutóbb a külügyminiszter azon kijelentését kifogásolták, miszerint Csehországra és az Európai Unióra egyaránt leselkedő veszély Oroszország, amely „álhíreket terjeszt és hibrid háborút folytat”. Petríceket a kisebbik kormánypárt, a szociáldemokraták delegálják a prágai koalícióba, amelynek vezető pártja az Andrej Babis vezette ANO jobbközép-liberális mozgalom.

A külügyminiszternek nem csupán a kommunistákkal, hanem Milos Zeman államfővel is meggyűlt a baja. Zeman novemberben kénytelen volt bocsánatot kérni a Prágába látogató Orbán Viktor miniszterelnöktől, amiért a diplomácia vezetője Olaszország, Törökország és Ukrajna mellett Magyarországot is levettette arról a listáról, amely Csehország kiemelt külképviseleteit tartalmazza. Petrícek azzal magyarázta a döntést, hogy csupán a költségeket akarja csökkenteni, a kiemelt nagykövetségek munkatársai ugyanis több fizetést kapnak.

„Ha nincs ott egy profi, hanem egy olyan ember, aki durva hibákat vét, aki nem ismeri Olaszország súlyát az Európai Unióban, nem ismeri Magyarország súlyát a visegrádi négyesben, akkor csak ingathatom a fejem” – reagált akkor az államfő.

Hétvégi sajtóbeszámolók szerint Zeman rávette Petríceket, hogy ilyen listára nincs többé szükség, hiszen minden ország fontos diplomáciai partner. „Biztosítottam a magyar kormányfőt, hogy a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás. Magyarország számunkra továbbra is stratégiai partner” – jelentette ki Andrej Babis, amikor tavaly fogadta Orbán Viktort.

Babis vezetése alatt láthatóan megerősödtek a cseh–magyar kapcsolatok: a prágai parlament szeptemberben kiállt Magyarország mellett, és bírálta az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentést. Csehország az ENSZ migrációs paktumát is elutasította, noha Tomás Petrícek az erről szóló ENSZ-szavazáson a tartózkodást javasolta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.