Bebörtönözhetik a diáklányt az iszlámról írt szatirikus posztja miatt

Titokzatos mérgezések miatt kutatnak az algériai tengerparton; Tüntettek Spanyolországban a meggyilkolt homoszexuális fiatal miatt. Megkezdődött a vita Franciaországban arról, hogy visszautasítható-e a kötelezővé tett koronavírus elleni oltás; Marokkóban a reptérről egyenesen a börtönbe vitték a Marseille-ben tanuló diáklányt az iszlám vallás megsértése miatt.

Forrás: Mediaworks2021. 07. 06. 12:13
null
Rabat, 2020. március 25. Üresek az utcák Rabat Kasba Oudaja városrészében 2020. március 25-én. A marokkói fõváros rendszerint zsúfolt utcái kiürültek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási tilalom miatt. Az országban eddig 225 fertõzött személyt regisztráltak és hat ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/Jalal Morchidi Fotó: Jalal Morchidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titokzatos mérgezések miatt kutatnak az algériai tengerparton

Az Algéria északi részén fekvő Ténès település tengerpartjáról kétszáz embert kellett kórházba szállítani, mert mindannyian rosszul lettek, miután fürödtek a tengerben. Az érintett tengerparti szakaszon három strandot lezártak a hatóságok, amíg a rosszulléteket kiváltó okot megtalálják.

A lehetséges okok között a régióban közlekedő tanzániai hajóról származó mérgező gázt vagy pedig szintén mérgező, mikroszkopikus méretű algákat sejtenek a szakemberek, de a kérdésre egyelőre nem találták meg a választ.

A tengervíz vizsgálatát egy 36 fős gárda kezdte meg, közöttük profi búvárok is, akik szintén mérgezést szenvedtek a bevetés közben. A kórházba szállított fürdőzőket azóta hazaengedték, a mérgezés nem halálos, az esetek többségében mindössze erős hányingerrel, rosszulléttel és bevörösödött szemekkel jár.

Forrás: fr.sputniknews.com

Tüntettek Spanyolországban egy meggyilkolt homoszexuális fiatal miatt

Ezrek tüntettek Spanyolországban hétfőn, hogy igazságszolgáltatást követeljenek egy hét végén meggyilkolt homoszexuális fiatal ügyében. Coruña városában támadtak rá szombat éjjel a 24 éves Samuelre egy szórakozóhely mellett. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett az őt ért verések következtében, hogy a kórházban nem tudták megmenteni az életét. A rendőrség egyelőre senkit sem tartóztatott le a gyilkosság miatt, még keresik az elkövetőket. Hétfőn több ezer ember vonult utcára Spanyolország több városában, hogy tiltakozzon a homofób támadás és a gyűlöletkeltés ellen. A madridi megmozduláson egy embert letartóztattak, mert erőszakoskodott néhány résztvevővel. A dél-európai országban múlt héten fogadta el a kormány az LMBTQ-emberek jogait védő és a nemi önrendelkezést már 14 éves korban engedélyező transztörvényt, melynek értelmében a jövőben gyakorlatilag mindenki büntethetővé válik, aki akár egy szóval is megsérti vagy bármilyen élethelyzetben diszkriminálja az LMBTQ-társadalom valamelyik tagját.

Források: rtve.es, rtve.es

Megkezdődött a vita Franciaországban: visszautasítható-e a kötelezővé tett oltás?

A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran múlt heti bejelentését követően, amely szerint a francia kormány a kötelező koronavírus elleni oltás törvényi hátterén dolgozik, megkezdődött a társadalmi vita: elutasíthatják-e az állampolgárok a kötelező immunizációt, illetve milyen – például munkahelyi – szankciókkal járhat együtt az ellenszegülés?

Egy francia munkaügyi jogász szerint az új törvény fogja ezt a kérdést (is) szabályozni, de annak megjelenése és hatályba lépése előtt egy munkáltató sem kényszerítheti a munkavállalót oltásra. A munkáltató azonban elrendelheti a dolgozó kötelező otthoni munkavégzését, vagy akár olyan munkakörbe irányíthatja át a munkavállaló szerződésének akár egyoldalú módosításával (jogsértés nélkül), amellyel a többi munkavállaló joga az egészséghez nem sérül. Akkor is, ha az új munkakörrel az oltást elutasító dolgozó nem ért egyet.

Forrás: fr.sputniknews.com

Marokkóban a repülőtérről egyenesen a börtönbe vitték a Marseille-ben tanuló diáklányt az iszlám vallás megsértése miatt

Marokkóban három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy Marseille-ben tanuló orvosegyetemista lányt, amiért „megsértette az iszlám vallást”.

A 23 éves, olasz–marokkói származású nő nyári vakációját akarta Marokkóban tölteni. A Marseille-ben élő diáklányt azonban a rabati repülőtérre érkezésekor már a helyi hatóságok várták a korábban kiadott körözési és elfogatási parancs alapján. A marokkói rendőrök a diákot azonnal letartóztatták és egyenesen a börtönbe vitték, ahol a helyi bíróság ítélete alapján akár három és fél évet is tölthet elzárva.

A marokkói hatóságok indoklásában az állt, hogy a fiatal nő „súlyosan megsértette az iszlám vallást”, amikor a Facebookon gúnyos, szatirikus üzeneteket posztolt az iszlám vallásnak az alkoholfogyasztást tiltó rendelkezéseivel kapcsolatban. Az észak-afrikai állam bírósága arra a törvényre hivatkozik, amely tiltja és bünteti bármilyen, az iszlám vallást sértő vagy támadó tartalom terjesztését.

Forrás: valeursactuelles.com

(Borítókép: Utcakép Rabat Kasba Oudaja városrészében Fotó: MTI/EPA/Jalal Morchidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.