Bécsi emlékfal a holokauszt áldozatainak

Az emlékfalra 64 ezer ausztriai zsidó áldozat nevét vésik majd, gyemekekét, nőkét és férfiakét.

Magyar Nemzet
2020. 06. 23. 6:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák fővárosban nevekkel ellátott emlékfalat emelnek a holokauszt ausztriai áldozatainak. A munkálatok tegnap megkezdődtek, és az emlékmű várhatóan jövőre készül majd el – jelentette az MTI. Az emlékfalra 64 ezer ausztriai zsidó áldozat nevét vésik majd, gyemekekét, nőkét és férfiakét; küldetése, hogy valamennyi, a náci korszakban meggyilkolt zsidó származású ausztriaira emlékeztessen. Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament alsóházának az elnöke kijelentette: az emlékfal egyben arra figyelmeztet majd, hogy le kell győzni az antiszemitizmust. Hozzátette: a holokauszt történéseit nem lehet jóvátenni, azok semmihez sem mérhetők.

Oskar Deutsch, az osztrák izraelita hitközség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékezésnek a jövőt kell szolgálnia, a zsidó közösségek számára lényeges, hogy valamennyi tagjuk biztonságban érezze magát. Egyben arra szólított fel, hogy határozottan fel kell lépni a zsidóellenességgel és a rassziz­mussal szemben. Deutsch arra emlékeztetett: Ausztria több évtizeden át nem vállalta a történelmi felelősséget, nem tudta megfelelő módon kezelni, hogy az osztrákok közül oly sokan vállaltak bűnrészességet a náci rezsim rémtetteiben. ­Elismerően szólt ugyanakkor arról, hogy Franz Vranitzky volt az első kancellár, aki 1991-ben részvétét és sajnálatát fejezte ki Ausztria bűnrészessége miatt. Sebastian Kurz jelenlegi kancellár pedig támogatta a projekt megvalósulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.