Iszlamisták hajtották végre a bécsi terrortámadást

Három ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 7:06
null
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány. Elmondta, hogy a lelőtt merénylőn nem robbanóöv volt, hanem csak az utánzata.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost. – Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető – jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter.

Nehammer – még egy éjszakai sajtóértekezleten – arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és mindenképp kerüljék a belvárost. Hozzátette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is. – Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára – fogalmazott.

Az ORF osztrák közszolgálati adó korábban arról adott hírt, hogy többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka. A helyi híradásokban egyébként kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

Szijjártó: itt az ideje ébresztőt fújni és összefogni a terrorral szemben

„Elképesztő terrorhullám tört Európára, itt lenne az ideje ébresztőt fújni, valamint annak, hogy a kontinens összefogjon a terrorral szemben” – közölte az előző esti bécsi merényletre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd hajnalban.

„Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyben szolidaritásáról biztosította Ausztriát. „Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz” – hangsúlyozta a jelenleg Kambodzsában tartózkodó külügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.