Befejezetlen maradt az 1989-es forradalom?

Az 1989. decemberi romániai forradalom vétkeseit az igazságszolgáltatás elé kell állítani – hangsúlyozta Klaus Johannis Románia államfője.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az 1989. decemberi romániai forradalom vétkeseit az igazságszolgáltatás elé kell állítani – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő (képünkön), aki egyben felhívást intézett minden román állampolgárhoz, hogy beszéljenek tisztán és világosan a forradalomról. Az elnök szerint a legjobb ellenszer felejtés ellen az akkor történtek állandó felidézése és a hősök emlékének őrzése. – A kommunizmus elleni forradalom létezett, mint ahogyan az is igaz, hogy a kommunista rezsim megnyomorította ennek az országnak a sorsát – idézte az Agerpres hírügynökség Johannnist.

Közben az évfordulós rendezvények nem mindenhol zajlottak incidensek nélkül. Marosvásárhelyen Hamar Alpár Benjámin, a December 21. egyesület helyi vezetője kifakadt, miután a hét végi megemlékezést megelőző napokban a kormány megyei képviseletét ellátó prefektúrán arra figyelmeztették, változtasson eddigi hangnemén: fogalmazzon tömören és ne támadja a hadsereget. A rendezvényen ennek ellenére kijelentette: harminc év sem volt elég ahhoz, hogy a prefektúra, a belügyi tárca vagy a védelmi minisztérium részéről bocsánatot kérjenek a decemberben kiontott vér miatt. – A hadsereg szerepének eltussolásával beszélni a romá­niai forradalomról olyan volna, mint műsort készíteni az Animal Planet tévéadón állatok nélkül – mondta el a Krónika című erdélyi lapnak Hamar Alpár Benjámin. 1989-ben Marosvásárhelyen a hadsereg hat tüntetőt gyilkolt meg és számos demonstrálót megsebesített. A tettesek azonosítása, illetve felelősségre vonása máig elmaradt. „Lecseréltük a rendszert, de a forradalom befejezetlen maradt. A pártvezetők és a szekusok visszavették az országot, és utódaik által vezetik Romániát. Nem tudjuk, ki lőtt ránk, hiszen egyetlen gyilkost sem vontak felelősségre. Égbe kiált az elfolyt vér!” – idézett Hamar Alpár Benjámin megemlékezőbeszédéből a Kolozsváron szerkesztett napilap.

Bukarestben szombaton csendőrök menekítették ki az Egyetem téren összegyűlt tömegből az 1989 Decemberi Román Forradalom Intézetének igazgatóját, Gelu Voican Voiculescut, miután a felkelés áldozataira emlékezők közül többen is rátámadtak. A Petre Roman vezette ideiglenes kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikust – aki részt vett a Ceaușescu házaspár perében is – emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják a romániai forradalom ügyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.