Begyűrűzött az erőszak Amszterdam utcáiba

Kiéleződött a fegyvervita Hollandiában: míg a kormány az alvilági drogkereskedőkkel hozza összefüggésbe a problémát, a bevándorlásellenes ellenzék szerint inkább etnikai színezetű jelenséggel állnak szemben. Amszterdamban — ahol látványos mértékben nőtt a lövöldözések száma — viszont épp a zöldpárti polgármester képtelen példát statuálni.

Judi Tamara
2019. 09. 23. 13:21
null
Rendőrök a védőügyvéd kivégzésének helyszínén Fotó: MTI/AP/Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezett bűnözés elleni küzdelem jutott főszerepbe a hágai parlament költségvetési vitáján, miután a héten Amszterdamban agyonlőttek egy drogkereskedőhöz kirendelt védőügyvédet. A hatóságok szerint a negyvennégy éves, kétgyermekes családapát védence miatt végezték ki, ugyanis a bűnöző elkezdett információt szivárogtatni a rendőröknek a drogmaffia működéséről. Bár a hágai székhelyű törvényhozás egyhangúlag megállapította, hogy a probléma mielőbbi megoldást igényel, annak okáról és kezelési módjáról eltértek a vélemények.

Mark Rutte miniszterelnök például bonyolultnak nevezte a drogdílerekkel szembeni fellépést, hangsúlyozva: az alkalmi fogyasztók ugyanúgy részesei a problémának. A bevándorlásellenes ellenzék közben azzal vádolta Ruttét és liberális-jobbközép kormánypártját, hogy maguk is tisztában vannak vele: a fegyver- és drogdilemma etnikai színezetű – és főként a Hollandiában élő marokkói kisebbséghez köthető. A holland alsóház pártjai még a héten megegyeztek arról, hogy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) mintájára saját, szervezett bűnözés elleni egységet hoznak létre.

A kábítószer-kereskedelem köré épülő fegyveres erőszak főként az Európa drogfővárosának csúfolt Amszterdamban látványos. Hazánkban is nagy sajtóvisszhangot kapott Kelvin Maynardnak – a Kecskemét korábbi focistájának – halála, akit múlt szerda este Amszterdam egy délkeleti városrészében lőttek le. A gyilkossággal kapcsolatban a város rendőrfőnöke épp a déli és délkeleti, külvárosi részeken uralkodó állapotokat említette a holland sajtónak, mondván: az európai bandaháborús színtér elképesztően gyorsan változik, és immár Amszterdamba is begyűrűzött „az angol jelenség”, miszerint gyerekek mászkálnak az utcán felfegyverkezve. Július végén, augusztus elején kétszer, augusztus közepén pedig négy alkalommal történt lövöldözés a szóban forgó, külvárosi területen.

Rendőrök a védőügyvéd kivégzésének helyszínén
Fotó: MTI/AP/Peter Dejong

Amszterdam esetében a problémát az is reflektorfénybe helyezi, hogy nemrég épp a zöldpárti polgármester keveredett hasonló botrányba. Lapunk is beszámolt róla, hogy augusztus elején Femke Halsema 15 éves fiát letartóztatták, mert a tinédzser játékfegyverek birtokában betört egy elhagyatott lakóhajóba. A polgármester asszony akkor kifakadt az ügyről cikkező holland sajtó ellen, szerinte ugyanis nem volt joguk a kiskorú kilétét nyilvánosságra hozni – még akkor sem, ha a nagyváros első emberének gyermekéről van szó.

A történet azóta sem került le a címlapokról: nemrég kiderült, hogy szó sincs játékfegyverről, az incidenskor előkerült pisztoly Halsema férjének tulajdona, aki ráadásul a polgármesteri rezidencián tárolta a fegyvert. Az amszterdami önkormányzat pártjai mielőbb meg akarják vitatni a kérdést, szerintük ugyanis – épp a fegyver tárolásának helyszíne miatt – nem lehet magánügyről beszélni. Arról is írtak, hogy a hatóságok időközben nyomozást indítottak Halsema férje ellen, aki állítja: mint filmrendező munkaeszközként használta a fegyvert. Mark Rutte miniszterelnök pártja, a liberális-jobbközép Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) viszont arra kíváncsi, hogy a polgármester miért próbálta gyermekjátékként beállítani a pisztolyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.