Beiktatták hivatalába Narendra Modi újraválasztott indiai kormányfőt

Beiktatták hivatalába csütörtökön Narendra Modi újraválasztott indiai kormányfőt, akinek pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nagy fölénnyel megnyerte a parlamenti választásokat.

Forrás: MTI2019. 05. 30. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 68 éves politikus Ram Nath Kovind államfő előtt tette le a hivatali esküt mintegy nyolcezer vendég jelenlétében az Újdelhiben található elnöki palota udvarában.

„Meg fogom védeni India szuverenitását és egységét” – hangoztatta Modi az egybegyűltek előtt.

A rendezvényen több dél- és délkelet-ázsiai ország vezetője vett részt Modi azon igyekezetének jeleként, hogy kiépítse országa gazdasági kapcsolatait a térségben. Nem vett rész azonban a szomszédos Pakisztán miniszterelnöke, Imran Hán, ami szakértők szerint a két rivális hatalom közötti feszültségek elmélyülését mutatja.

A kormányfő a beiktatását követően fogja bemutatni új kormányát, amelyből hiányzik majd Szusmá Szvarádzs külügyminiszter és Arun Dzsaitlei pénzügyminiszter. Az indiai sajtó úgy tudja, Modi Amit Shahot, a BJP elnökét készül megbízni a pénzügyi tárca vezetésével, a diplomáciai tárca várományosáról eddig nincsenek értesülések.

A BJP történetének eddigi legnagyobb választási győzelmét aratta az áprilisban és májusban hat héten át tartó voksoláson. Modi pártja 303 képviselői helyet szerzett az 542 fős törvényhozásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.