Bejelentette lemondását a cseh igazságügyi miniszter

Jan Knezínek cseh igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy április 30-i hatállyal lemond tisztségéről.

Forrás: MTI2019. 04. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető cseh kormánypárt, az ANO jelöltjeként igazságügy-miniszterré választott Knezínek a CTK cseh hírügynökséghez eljuttatott közleményében hozzátette, hogy már egy ideje fontolgatta ezt a lépést.

Hozzátette: eredetileg nyáron akart lemondani, de úgy döntött, előrehozza ezt, mert „nem akarta a sajtó találgatásait tovább elviselni a tisztségéből való távozást illetően”.

Knezínek mintegy tíz hónapja tölti be az igazságügyi miniszteri tisztséget.

A lemondásra vonatkozó döntését hétfőn tudatta Andrej Babis miniszterelnökkel. Hozzáfűzte: ésszerűnek tartja, hogy akkor távozzon, amikor más minisztereket is lecserélnek.

A CTK értesülései szerint Dan Tok közlekedési miniszter és Marta Nováková ipari és kereskedelmi miniszter – mindketten az ANO párt tagjai – április 30-án távoznak tisztségükből. Tok lemondott, Novákovát viszont menesztették.

Babis csütörtökön a cseh közszolgálati televíziónak elmondta: Marie Benesová volt igazságügyi minisztert fogja Knezínek utódjául javasolni.

Milos Zeman államfő hivatala pedig jelezte, hogy az elnök ki fogja nevezni Benesovát, valamint Vladimír Kremlík új közlekedési, és Karel Havlícek új ipari és kereskedelmi minisztert is.

Knezínek bejelentését követően több ellenzéki politikus is erőteljesen bírálta Andrej Babis kormányfőt. Mint mondták, a nem éppen erős akaratúként megismert Knezínek lemondását „kikényszerítették”, és közvetlenül összefügg azzal, hogy Babist vádemelés fenyegeti uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a parlamenten kívüli Kalózpárt pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Zeman és Babis már megállapodott Knezínek utódjában. Benesová – jelenlegi elnöki tanácsadó és volt főügyész – kinevezése viszont kétségbe vonhatja az igazságszolgáltatás függetlenségét – tették hozzá.

A cseh rendőrség többéves vizsgálatot követően szerdán javasolt hivatalos vádemelést Babis ellen. Az erről szóló döntést most az illetékes ügyészségnek kell meghoznia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.